Znate li gdje u Hrvatskoj postoje drvene kuće bez ijednog čavla?

Na samu pomisao odmora u Hrvatskoj, većina turista razmišlja o hrvatskom primorju kao jednom od najprimamljivijih destinacija, iako unutrašnjost skriva brojne prirodne ljepote. Kopnena Hrvatska obiluje potocima, rijekama, brežuljcima, nizinama i planinama koje svaki ljubitelj putovanja mora posjetiti barem jednom u životu.

Jedno od takvih mjesta je park prirode Lonjsko Polje, smješteno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kao jedno od najočuvanijih poplavnih područja Europe zaštićeno je Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica.

Najpoznatije su rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica, zbog čega je selo Čigoč, u okviru parka prirode, odnijelo titulu prvog sela roda u Europi. Osim ptica, bogatstvo ovog parka je i u tradicijskom stočarenju. Krave, posavski konji i turopoljske svinje, kao izvorne nacionalne pasmine domaćih životinja, danonoćno obitavaju na velikim pašnjačkim površinama.

Posjetitelje će, osim prirodne, oduševiti i bogata kulturno-povijesna baština. Posebnu pozornost izazivaju posavske drvene kuće izgrađene od hrasta lužnjaka. Neke od tih kuća stare su i preko 200 godina, a naročito se ističu kuće u selu Krapje koje je 1995. godine dobilo status sela graditeljske baštine.

Posebnost je u graditeljskom umijeću podizanja drvene kuće bez ijednog čavla. Naime, svaka kuća sagrađena je od vodoravno poslaganih hrastovih planjki koje su međusobno povezane drvenim klinovima. S obzirom na dugu povijest drvenih kuća, zanimljivo je istaknuti kako su u izgradnji sudjelovali i konji, koji su vukli hrastove, a potom su ih ljudi ručno tesali i pilili. Zidovi su građeni od debelih balvana, a prepoznatljivo je i to što su kuće najčešće visoke katnice, s podignutim temeljima jer je područje izloženo čestim poplavama rijeke Save.

Većina kuća ima usko pročelje, a ulazi u dvorišta su s bočne strane. Na kuće su nadovezane drvene staje, sjenice, svinjci, različita spremišta, kokošinjci i druge drvene zgradice različitih namjena. Očuvanje tradicijske gradnje, načina života i vrijednosti, razlozi su zbog kojih ovaj kraj, uz prirodnu baštinu, već godinama održava seoski turizam na životu.

Vrhunac turističke sezone u parku prirode Lonjsko polje je u travnju, svibnju i lipnju i upravo sada je idealno vrijeme za posjet ovom biseru prirode nadomak metropole. U sklopu parka postoji turistički odjel u kojem su zaposleni educirani vodiči, raspoređeni u tri prijemna centra Čigoču, Krapju i Repušnici.

Turistički sadržaji koji se posebno ističu su vođene pješačke i biciklističke ture, različiti edukativni programi, vožnja brodom, vožnja čamcima na solarni pogon, vožnja kočijom, jahanje, promatranje ptica, posjeta etno-zbirkama te najam bicikala i kanua. Svaki posjetitelj sam može odabrati lokacije i sadržaje koje želi isprobati, pa ne preostaje ništa drugo nego zaputiti se u istraživanje biljnog i životinjskog svijeta ovog močvarnog područja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.