Znate li priču o zadarskim barkajolima: Tko se nije prevezao barkom nije bio u Zadru

Jedan od simbola grada Zadra su barkajoli (lat. barcatores), koji od 14. stoljeća malim čamcima na vesla po svim vremenskim uvjetima povezuju dvije obale gradske luke – od Đige, lukobrana sa svjetionikom, do Poluotoka i tako već generacijama Zadrana skraćuju put na posao ili u središte grada. Mnogi putnici svoj cijeli radni vijek koriste usluge barkajola, a kasnije i njihovih sinova.

Zadar od 14. stoljeća gaji tradiciju barkajola – građana kojima je zadarska komuna u Srednjem vijeku davala pravo da za određenu naknadu svojim barkama prevoze ljude ili teret u gradskoj luci. Od ranog jutra do kasne večeri s barkom koja spaja kopno i Poluotok u Zadru, barkajoli prevoze putnike i turiste njegujući tradiciju koja, prema nekim smionim istraživačima, seže gotovo 3.000 godina u prošlost. 

Zadarski barkajoli su tako i danas jedan od zaštitnih simbola grada Zadra. Oni već osam stoljeća s malim čamcima na vesla povezuju dva kraja gradske luke po svim vremenskim uvjetima, štedeći na taj način vrijeme svojim vjernim putnicima. Ova obiteljska  tradicija se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, a uspjela se održati unatoč svim izazovima modernog vremena. Stoga su barkajoli neizostavni dio turističke priče o Zadru i biti u Zadru a ne provozati se s barkajolima bilo bi kao da niste bili u Zadru.

Veslale i dvije žene

U prošlosti je barkajola bilo puno više nego danas, posebno tijekom Prvog svjetskog rata. U to su vrijeme u čamcima veslale čak i dvije žene, dok su njihovi muževi bili na frontu. Barkajoli su ponosni na svoj posao koji se nasljeđuje s koljena na koljeno. Oni su putnicima i taksisti i prijatelji te su im na usluzi tijekom cijele godine. Lakše je ljeti kada turisti dođu u grad i kada je lijepo vrijeme, ali njihove promrzle ruke zimi veslaju ponekad i za samo jednog putnika u smjeni.

Iako udaljenost dva kraja gradske luke iznosi svega 71 metar te se prelazi za 1,5 minutu vožnje, barkajoli su obavezna turistička atrakcija, pa na ovaj način s jednog na drugi kraj gradske luke često prelaze i brojni posjetitelji Zadra. Osim turista, uslugama barkajola često se koriste i studenti, kao i svi oni koji nekoliko puta dnevno idu u središte grada. S barkajolima ćete uštedjeti oko 15 minuta, u suprotnom morate prijeći most koji povezuje Poluotok s ostatkom Zadra.

Tko se nije prevezao barkom nije bio u Zadru

Zadarski su barkajoli jedinstveni na Jadranu, a sami Zadrani kažu tko se nije prevezao barkom i nije bio u Zadru. O zadarskim je barkajolima 2008. godine snimljen i dokumentarni film HRT-a prema scenariju i u režiji Tanje Kanceljak.

Izvor: TZ Zadar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.