Zvjezdana postava na ISTRAVIRGINU – Masterclassovi s potpisom vrhunskih chefova i free style cooking show velikih imena

Nakon uspješne berbe, Vodnjan ovih dana intenzivno miriše na mlado maslinovo ulje pa je vrijeme da se u njemu tradicionalno okupe brojni maslinari, uljari, gastronomski stručnjaci i zaljubljenici u tekuće “zeleno zlato” – najjači simbol Istre i vodnjanskog kraja.

16. Dani mladog maslinovog ulja, najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji, vraćaju se ove godine od 25. do 27. studenoga u potpuno novom ruhu, uz bogati program, na drugoj lokaciji i pod novim imenom – ISTRAVIRGIN!

A u nekadašnjoj impozantnoj gradskoj školi, očekuje vas jedinstveno, interaktivno, gastronomsko iskustvo u kojem će glavnu ulogu odigrati poznata i cijenjena lica hrvatske gastronomske scene – masterclassovi naših vrhunskih chefova Svjetlane Celije, Hrvoja Kroflina, Roberta Perića, Jeffreya Velle i Hrvoja Zirojevića koji će svoje vrhunske sljedove pripremati uz pomno odabrana mlada maslinova ulja, te free style cooking show Marija Čepeka i Davida Skoke.

Masterclass radionice zatvorenog su karaktera i namijenjene za manje skupine kako bi polaznici u potpunosti uživali u ovom gastronomskom iskustvu i interakciji s chefovima. Svoje mjesto možete rezervirati online putem prijave na službenoj web stranici www.dmmu.info po promotivnoj cijeni od 200,00 kn, a primamljivu najavu vrhunskih masterclassova samih chefova donosimo u nastavku!

U programu u subotu, 26.11.2022., sudjeluju:

Hrvoje Zirojević od 2021. godine chef je u splitskom restoranu Dvor. Ovaj kulinarski virtuoz oborio je s nogu mnoge slavne, među kojima su bili Beyonce i Jay Z, princ Harry, Bono Vox, a nedavno i španjolskog kralja Filipa i kraljicu Letiziju. Svoju kulinarsku filozofiju temelji na lokalnim morskim plodovima čiji izvorni okusi čine okosnicu njegovih jela.

Stoga će njegov masterclass biti u znaku ribe i naravno mladog maslinovog ulja. Spravljat će južnoameričko predjelo od bijele ribe “ceviche” od kvarnerskih škampa, bijele ribe i školjki sv. Jakova, te cannellone od tune s ganažom od guščje jetre u kojem će masline, bundeva i višnja odigrati važnu ulogu u zaigranoj kombinaciji okusa. Za kraj će chef Zirojević ostaviti jedno svoje omiljeno rustikalno jelo – hladni brodet od murine pripremljen u obliku želea, uz čips od murinine kože koji će biti pravi primjer potpune iskoristivosti namirnica.

Jeffrey Vella je sinonim vrhunske kuhinje, chef koji pomiče granice. Kao chef u restoranu Cap Aureo već je nebrojeno puta pokazao svoj sjajan talent i sposobnost pripremanja nevjerojatnih kombinacija. Rodom s Malte, ovaj je svjetski poznati kuhar živio i radio diljem svijeta, a dobitnik je i mnogih nagrada.

Masterclass ovoga chefa započet će s prešanom Bužom i krumpirima te kremom od jaja, nastaviti s popečenim brancinom, koricom od maslina i algi te čičokama, a potom će pripremati odležanu janjetinu u maslinovom ulju i Wellington od poriluka i tapenade. Za desert će napraviti bombone, marmeladu i šerbet od maslinovog ulja, a polaznike čekaju i pokloni u koje će se opet umiješati maslinovo ulje.

Chefica Svjetlana Celija već je gotovo četiri desetljeća za kormilom je jednog od najuspješnijih istarskih restorana. Vodnjanka je u režiji i produkciji ove chef-patronice – koja predano njeguje vrijednosti tradicionalne istarske kužine – stekla izniman ugled na hrvatskoj gastronomskoj sceni, ali i prepoznatljivost među brojnim stranim gostima. Osim što se rado vraćaju u Vodnjan i domaću atmosferu Vodnjanke, unatrag nekoliko godina i brojni gosti zagrebačke Vodnjanke otkrivaju uzbudljivu gastronomsku baštinu Vodnjana i Istre zahvaljujući obitelji Celija.

Masterclass chefice Celije polaznike će vratiti u gastronomsku prošlost Vodnjana – bit će to autentični tanjuri spravljeni s namirnicama vodnjanskog podneblja i pozlaćeni maslinovim uljem koje se u Vodnjanu koristilo baš u svakom obroku. U ovom dijelu godine naglasak je, naravno, na mladom ulju. Masterclass će započeti s težačkom marendom koju su Vodnjanci nosili u polja i koja je samo naoko sastavljena od jednostavnih namirnica čija vrhunska kvaliteta predstavlja pravi gastronomski užitak. Nastavit će se s mesnim jelom koje se pripremalo kao svečano glavno jelo. Chefica Celija nije otkrila sve detalje, no najavila je kako će u njemu svakako biti prisutan poseban vodnjanski pire koji svojim sastavom pokazuje koliko su bile vješte i maštovite vodnjanske kuharice podižući uvijek i najjednostavnije recepte na neku novu razinu, te vodnjanska mišanca – prava delicija u kojoj se nalazi 6 do 8 različitih biljaka s vodnjanskih polja. I za kraj, pripremat će autohtonu slasticu koja se spravljala isključivo u Vodnjanu.

A u nedjelju, 27.11.2022., slijede:

Hrvoje Kroflin kuhati je započeo sa 16 godina, a s 19 je počeo voditi renomirani zagrebački restoran Mano2. Prvi je hrvatski chef koji je nominiran za nagradu The Best Chef, a svoju inspiraciju pronalazi u tradicionalnim receptima. Hrvoje Kroflin svoja znanja primjenjuje na sezonskim namirnicama, ali i domaćim tradicionalnim jelima kojima dodaje svoj štih i poseban šarm.

Na masterclassu u Vodnjanu radit će predjelo i glavno jelo od mesa, a koristit će naravno mlado maslinovo ulje od sorti vodnjanska Buža, Crnice, istarska Bjelica, Rožinjola i Moražola. Što se tiče maslinovog ulja u tradicionalnim receptima na koje se oslanja u svojoj modernoj interpretaciji, ono nije prisutno u svim jelima, ali je itekako važno i kad ga koristi oslanja se na vrhunska istarska maslinova ulja.

Robert Perić iz pulskog LF cateringa se kao chef drži načela kojima osvaja nepca svakog kome posluži jelo. Prije svega to su jednostavnost kuhanja, elegancija kreiranja jela i sezonski izbor namirnica. Osim toga, vrhunski je maestro chocolatier, a svoja znanja uživa dijeliti sa svima koji su spremni naučiti nešto novo pa je već dugi niz godina i uspješan predavač.

Na njegovom će se masterclassu uroniti u slatki svijet čokolade sljubljen sa zlatnim kapima vrhunskog mladog maslinovog ulja. Radit će čokoladne praline u kojima će bijelu, tamnu i mliječnu čokoladu kombinirati s maslinovim uljima ulja od sorti Crnice, istarske Bjelice, vodnjanske Buže, Rožinjole i Moražole. Zatim će raditi desert od vrganja i skute s pjenom od maslinovog ulja u kojem će koristiti tamnu čokoladu.

Tajna uspješnog spajanja čokolade i maslinovog ulja jest u pronalaženju onih maslinovih ulja koja se najbolje kombiniraju s određenom čokoladom. Nadjev pralina isključivo se sastoji od maslinovog ulja i čokolade bez dodataka vrhnja ili želatine koji bi mogli utjecati na okus pa je izuzetno važno stvoriti “pobjedničku” kombinaciju. Slastice s maslinovim uljem počeo je raditi još polovicom devedesetih godina prošlog stoljeća i one su od onda do danas pronašle svoju vjernu publiku koja ih cijeni i uživa u njima. Iskustvo pokazuje da nije svaka godina ista ni za maslinovo ulje ni za kakao što itekako utječe na konačni okus pa ta činjenica daje notu uzbudljivosti i neočekivanosti procesu kreiranja slastica.


Uz sudjelovanje chefa Perića na ovogodišnjem Istravirginu važno je napomenuti da će u dijelu programa pod nazivom “Evolucija istarske gastronomije” ugostiti dva velika imena koja će u svojevrsnom”free style cooking showu” pokazati svoje umijeće.

U subotu, 26.11. od 14:00 do 20:00 sati chef Perić ugošćuje showmana i virtuoza hrvatske gastronomske scene Marija Čepeka, dok će ribarev sin i veliki promotor lokalnih istarskih proizvoda David Skoko nastupiti u nedjelju, 27.11. od 14:00 do 20:00 sati sljedeći u pripremi jela zero waste princip i oplemenjujući ih vrhunskim mladim maslinovim uljima.

Detaljan program masterclassova – ali i ostalih događanja na ISTRAVIRGINU možete pogledati – OVDJE.

Autorica teksta: Silvija Jacić

Foto: TZ grada Vodnjana/ Istravirgin promo/ Dobra hrana

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.