Advent u Krku: Prigoda za prepuštanje pravom blagdanskom raspoloženju

spot_img

Polukupola kod Velog parka i obližnja Galerija Decumanus, od 27. studenog pa sve do 24. prosinca 2022. godine, bit će lokacije odvijanja čitavog niza adventskim duhom inspiriranih sadržaja, posvećenih publici različitih generacija, interesa i afiniteta u gradu Krku.

Kako bi blagdanski doživljaj bio potpun, bogati kulturno-zabavni program Adventa u Krku pratit će i odlična gastronomska ponuda. Drugo izdanje ove manifestacije, koja će predblagdansko vrijeme u Krku učiniti još ljepšim, veselijim i ugodnijim, zajednički donose Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle.

Grad Krk ove će godine krasiti pet metara visoka adventska kuglica, s čak 10.000 svjetlucavih lampica, koja će zasigurno biti jedan od glavnih motiva na fotografijama naših posjetitelja! Uz kluglicu, tu su i unikatna pepeljugina kočija, svjetleći borovi i pokloni, a posebnu pažnju zasigurno će privući bajkoviti Veli park u kojemu će adventsku priču uljepšati čak tri kilometara blagdanskih lampica ledene boje te ambijentalna rasvjeta u prostoru parka.

Kako bi se šetnje gradom Krkom pretvorile u savršenu blagdansku uspomenu, posjetiteljima će biti dostupna čak tri adventska photo pointa – plaža Ježevac te šetališta Dražica i Portapisane.

Brojni sadržaji za najmlađe na Adventu u Krku

Dio manifestacije Advent u Krku, za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka, namijenjen je najmlađim Krčanima, a njime su obuhvaćene predstave i pričaonice za djecu, prigodna izložba te program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika – sv. Nikole.

Galeriju Decumanus tako će obuzeti prava zimska atmosfera, kreirajući scenografiju za izložbu Čarobna Svarogova šuma, jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, ilustratora i autora, Zdenka Bašića. Mističan šareni svijet uhvaćen u njegovim raskošnim ilustracija motiviran je danas gotovo zaboravljenim elementima hrvatske narodne predaje. A osim što će galeriju ispuniti svojim kreacijama, Zdenko će ondje održati i dvije uzbudljive pričaonice, prvu o Svarožiću i stvaranju svijeta, i drugu o Stvorenjima zaboravljenih zimskih noći.

Mališani će sigurno s veseljem dočekati i tri dječje predstave. Prva od njih, Tajna božićne noći, koju donosi vesela družina Teatra Mjesec, ispričat će priču o životinjama iz štalice koje zajedničkim snagama žele prirediti što ljepši doček božićnog jutra. Preostala dva kazališna uprizorenja, Noć prije Božića i Božićna bajkovnica, nastala su u produkciji Teatra Naranča, s time da prvo prenosi pravu božićnu zavrzlamu koja se odvija u Badnjoj noći, dok u drugom glavni junaci, dvoje nestrpljivih prijatelja, kako bi se zabavili dok iščekuju Djeda Božićnjaka, odluče uprizoriti neke od najljepših priča, koristeći se stvarima iz dječje sobe i svojoj maštom.

Poseban dio manifestacije odnosi se na program u povodu blagdana sv. Nikole koji započinje otvaranjem Pošte sv. Nikole na ulazu Galerije Decumanus te iščekivanjem dolaska milosrdnog sveca, a nastavlja se predstavom Avanture sv. Nikole u izvedbi Kazališta Šareni svijet i organiziranim druženjima, uz neizostavnu podjelu poklon-paketa.

Bogata glazbena priča za generacijski šaroliku publiku

Glazbena priča, uz svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica, započinje 2.12.2022. nastupom DJ-a Alexa Sabattinija, za kojim će, narednih dana, uslijediti koncert Dražena Turine Šajete, kao jednog od najdugovječnijih predstavnika takozvanog čakavskog vala. 

Svojim će nastupima publiku sigurno osvojiti i tri otočna glazbena sastava: Ženska klapa Vejanke te grupe Insula i Ego3pizze. Vejanke, koje danas broje sedam članica, predstavit će se tradicionalnim klapskim numerama, ali i ženskom višeglasju prilagođenim obradama popularnih pjesama različitih žanrova. Insula će publiku rasplesati domaćim i stranim hitovima, dok će Ego3pizze s tri ženska vokala praćena gitarom priskrbiti akustične obrade svevremenskih pjesama u troglasnim aranžmanima, poštujući tradicije proizašlih iz rocka, folka, bluesa i soula.

U programu ovogodišnjeg Adventa u Krku svoje su mjesto pronašla i renomirana imena domaće glazbe poput karizmatičnog Marka Kutlića. Svoju će glazbenu istančanost demonstrirati i duo kojeg čine mlada vokalistica Antonela Doko i pijanistički veteran Vladimir Babin, a potom i popularna splitska Klapa Iskon koja se u svojoj dugogodišnjoj karijeri može pohvaliti mnogim zapaženim uspjesima. Dan uoči Badnjaka rezerviran je za koncert Krčanke Stefany Žužić, koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice.

Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost predstave javnosti dobit će i Mići Boduli – najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, te polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti zboraši Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Gradska glazba Krk, u čak dvije koncertne sesije.

Uz odličan zabavni program, posjetitelji Adventa u Krku moći će uživati i u prigodnoj gastronomskoj ponudi. Na pet adventskih kućica nas tako očekuju dobro nam poznata adventska jela poput kobasica, kupusa, kuhanog bunceka, kuhane šunke re raznih vrsta hamburgera, cheeseburgera i hot dog-a, ali i tradicionalna jela otoka poput kiselice sa suhim mesom i kobasicom, janjećeg drobčića ili sendviča s domaćim sirom i namazom od skute. Advent će zasladiti fritule, pita od skute, presnac i topli čokoladni muffini sa šlagom, a uz ukusna jela, dostupna će biti i široka ponuda pića, uključujući crno i bijelo kuhano vino, kuhani gin, kuhani rum punč, zimske koktele te toplu čokoladu i čajeve!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.