Zagreb u adventskom ruhu: Mjesečev vrt zvijezda društvenih mreža

spot_img

Hladnoća u zraku i toplina u srcima. Bajkovite, snijegom zametene secesijsko-historicističke zgrade centra grada te parkovi, svi okupani mnoštvom svjetlosti i božićnim dekoracijama.

Šetnja centrom Zagreba otkriva brojna božićna drvca, orašare, jaslice i još brojne druge simbole Božića koji su se savršeno stvorili čitavu adventsku atmosferu i odjenuli Zagrebu ruho koje je čekao cijele godine. Otkrivamo lokacije koje svakako trebate doživjeti ovog Adventa.

Hrvatsko narodno kazalište

Ovaj zagrebački centar kulture još od 1895. godine stoji kao vjeran prikaz umjetnosti i izvana i iznutra. Ove će se godine u sklopu Adventa vanjskim kupolama, impozantnim stupovima, visokim prozorima i klesanim figurama pridružiti i brojne svjetlosne dekoracije zbog kojih će zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, osim umjetničkog, odražavati i taj radostan božićni duh.

Advent u tunelu Grič

Na prijelazu godine vrijeme je da se zapitamo: gdje smo bili i kamo idemo? Ulazak u tunel Grič otvara Polarni san, trenutak između prošlosti i budućnosti, prepun zaigrane svjetlosti koja posjetitelje poziva da zastanu, pogledaju oko sebe te usmjere svoja razmišljanja prema onome kamo žele (st)ići.

Ovu čar stvara instalacija koja priziva osjećaj prolaska kroz ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti, a na kraju koje kao da nas čeka, nadohvat ruke, budućnost kojoj se potajno nadamo. Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice a kretanje je jednosmjerno, od Mesničke prema Radićevoj ulici.

Mjesečev vrt u Parku Bele IV (Vranyczanyeva poljana)

Mjesečev vrt u parku Bele IV. ponovno je niknuo i stvorio najromantičniju adventsku priču! Čaroliju stvaraju stotine zvjezdica koje padaju s breze, osvjetljeni Mjesec i magično Mjesečevo cvijeće koji će vam ispuniti želje, a pogotovo ako zaželite dobro nekome drugome. Tisuće i tisuće lampica u toplim zlatnim nijansama, kao i predivne instalacije, pretvorili su ovaj skriveni gornjogradski park u pravo malo umjetničko djelo te jednu sasvim drugačiju božićnu bajku.

Park Grič

Jedan lagani, zimski nokturno zasvirat će ovog Adventa u parku Grič, i to u obliku brojnih lampica i decentnih svjetlosnih instalacija, praćenih meditativnim noćnim skladbama, a sve zajedno u elegantnom ruhu inspiriranom noći i zvijezdama. Kreativnim spojem zvijezda i čarobnih noćnih zvukova dodatno će se naglasiti ljepota i profinjenost parka te prizvati ona noćna sanjarenja i mirna raspoloženja, baš kao stvorena za čudesno doba Adventa.

Umjetnički bor na lokaciji prolaz Oktogon

Moderna „matrix“ konstrukcija izvana koja predstavlja današnje društvo i suvremenu tehnologiju. No iznutra čeka toplo božićno iznenađenje: umjetnička instalacija u formi bora, sastavljena od mnoštva tradicionalnih ukrasa kao što su vjenčići s mahovinom, grančicama i bobicama; napuhani baloni od stakla i simpatični ukrasi u obliku šećernih štapića. Dodajmo tome i toplu božićnu glazbu i poruka ove instalacije postaje jasna: unatoč tehnologiji i poslu i žurbi, u adventsko vrijeme uvijek odvojite vremena za uživanje u čarima Božića.

Stara Vlaška

Stara Vlaška postaje nova adventska lokacija i ovija se crveno-zeleno-zlatnim ruhom, a svoju božićnu inspiraciju traži u jednoj od najpoznatijih ličnosti hrvatske književnosti, poznatom Zagrepčanu koji je radnju mnogih svojih romana smjestio upravo na ovdašnje ulice te u zgrade Gornjeg i Donjeg grada – Augusta Šenoe. Prigodne adventske dekoracije uljepšat će šetnju uzduž ove poznate stare zagrebačke ulice te stvoriti pravu božićnu ugodu za sve posjetitelje.

Izvor i foto: TZ Zagreb

Naslvona fotografija: Julien Duval, Izvor: TZ Grada Zagreba

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.