Adventi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji unose duh blagdana na ulice i trgove

Vrijeme blagdana je oduvijek najljepše i najčarobnije doba u godini, a njemu prethodi advent, koji u samom svom nazivu skriva radost iščekivanja Božića. I dok se nekada Božić slavio skromno i bio obiteljski blagdan, u današnje vrijeme njegova proslava, kao i vrijeme adventa postaju prave gradske manifestacije.

advent u čazmi
Foto: Davor Kirin

Blagdani, ali i predblagdansko vrijeme posebno je čarobno na mističnim bilogorskim brežuljcima, a istražujući ovaj kraj pozivamo vas da ovo vrijeme iskoristite za posjet adventskim događanjima kojih će biti u Bjelovaru, ali i većini općina koje ga okružuju. Adventi, sa svojim bogatim programima na ulice i trgove gradova i većih mjesta u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji unosi duh blagdana u kojem ponajviše uživaju oni najmlađi.

///Čarolija blagdana na mističnim bilogorskim brežuljcima

Advent u Bjelovaru – najzabavnija čarolija blagdana

Advent u Bjelovaru ove godine traje od 2. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. Kako spojiti tradicionalnu proslavu blagdana s ovim našim vremenima pobrinuo se Gradski muzej Bjelovar dvjema prigodnim izložbama “Božićne jaslice” i “Božić naš bilogorski”.

advent u bjelovaru, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: Stipe Boščić

Puno je novosti i različitih događanja ove godine u Bjelovaru, a Advent ove godine započinje jednom novinom. Riječ je o Adventu na tržnici gdje će svaki vikend biti organiziran program i druženje, dok će brojni vlasnici OPG-ova i mali obrtnici u svojim kućicama na Korzu nuditi domaće proizvode te rukotvorine, a ugostitelji bogatu gastronomsku ponudu i nezaobilazno kuhano vino.

advent u bjelovaru
Foto: Stipe Boščić

Osim prodajnih kućica, već na prvu će vas osvojiti ukrašenost ulica, kao i brojne svjetlosne instalacije. Na svoje će doći i mališani, za koje su organizirane predstave, radionice, ali i druženje s Djedom Mrazom svakoga vikenda, dok se u središnjem parku nalazi mnogo mjesta za fotografiranje koja će postati nezaobilazno odredište za sve mališane, kao i obližnji lunapark.

advent u bjelovaru
Foto: Stipe Boščić

Glazbeni paviljon, za kojeg Bjelovarčani kažu kako je najveći kameni glazbeni paviljon u Europi, ove godine dobio je pravi zimski ugođaj te postao najveći adventski vijenac, ali ujedno i još jedno bajkovito mjesto za fotografiranje.

advent u bjelovaru, klizalište
Foto: Stipe Boščić

Od ove godine bjelovarsko klizalište Ledeno Carstvo nalazi se uz samu gradsku šetnicu i Bjelovarčani uživaju na ledenoj površini većoj od  600 kvadrata. Uz programe i predstave na ledu, organiziraju se hokejaške utakmice. Nasuprot klizališta je središnja pozornica na kojoj svaki vikend nastupaju poznata estradna imena. U blagdansko vrijeme, prvu večer manifestacije, uveo nas je Revijski orkestar, zbor Vox Feminae i bjelovarski solisti koncertom pod nazivom “Veselje ti navješćujem”. Do kraja manifestacije tu će još nastupiti Najbolji hrvatski tamburaši, Matija Cvek i brojni drugi.

advent u bjelovaru
Foto: Stipe Boščić

Kako vrijeme blagdana nije samo blještavilo lampica, već se njegov pravi smisao krije u tradiciji i običajima koji su sačuvani u bilogorskim selima, tako je nasuprot katedrale Svete Terezije Avilske izgrađena tradicionalna kuća s okućnicom. Ona nije samo omiljeno mjesto za fotografirati, već se ovdje svake subote okupljaju folkloraši koji zajedno sa svim okupljenima pale svijeće na adventskom vijencu. Kako je u pred nama blagdan svetog Nikole, tako će  u središtu grada tradicionalno najmlađe darivati djedice na motorima odnosno White City Riders čiji dolazak uvijek ima humanitarnu notu.

advent u bjelovaru
Foto: Stipe Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

I dok nas blagdan Božića okuplja oko obiteljskog stola, on nas zahvaljujući ovakvoj jednoj manifestaciji potiče na prijateljstvo, druženje i okupljanje na našim ulicama i trgovima. Na tragu tradicije nastala je manifestacija Advent u Bjelovaru koja je osim bogatog programa, raznih događanja i lijepo ukrašenog grada, potaknula Bjelovarčane i njihove goste da ovo predblagdansko vrijeme provedu na Korzu i postanu dio najzabavnije čarolije blagdana.

advent u bjelovaru, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: Stipe Boščić

Advent u Daruvaru – živahna i emotivna nota Božića

Advent ili Došašće u romantičnom lječilišnom gradu prožet je tradicijskim ritualima, sajmovima, kazališnim predstavama, darivanjima i glazbenim programima. Ulice i trgove uljepšava sjaj blagdanskih ukrasa, a jezgrom grada se širi miris kuhanog vina i piva, blagdanskih delicija, žamor dobrog raspoloženja i prigodnih taktova.

advent u daruvaru, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: Predrag Uskoković

Svečanim paljenjem prve adventske svijeće nastavile su se nizati zabavne i raznolike adventske, božićne i novogodišnje priredbe kako u Zavičajnom muzeju Daruvar tako i na glavnom gradskom trgu. Prikazuju se predstave za djecu, slave se mise zornice, održavaju božićni sajmovi, veselimo se Djedu Božićnjaku i Moto Mrazevima, koncertima na otvorenom i dočeku Nove godine uz vatromet u ponoć.

advent u daruvaru

Romantično osvijetljen grad, veliki okićeni bor, adventski vijenac, jaslice, trg pun štandova i kućica prepunih rukotvorina, domaćih proizvoda, mirisnih i ukusnih delicija daje gradu jednu živahnu, a istovremeno i posebno emotivnu notu Božića.

Advent u Garešnici – blagdanska priča za najčarobnije vrijeme u godini

Božićno vrijeme, vrijeme ljubavi, veselja, lampica i poklona. To je vrijeme u kojem se svi okupljamo oko blagdanskog stola i provodimo vrijeme s ljudima do kojih nam je najviše stalo. Ovih blagdana osjetite pravu božićnu čaroliju i posjetite Advent u Garešnici.

advent u garešnici
Foto: ZOOM Garešnica

Sudjelujte u kreativnim božićnim radionicama, promociji knjige ili večeri poezije i glazbe. Proveselite se s prijateljima i obitelji uz pjesmu i ukusne slastice ili kupite poklon za vama dragu osobu na Božićnom sajmu. S veseljem dočekajte kočiju Djeda Božićnjaka te uživajte u božićnim priredbama koje su za sve Vas pripremili učenici osnovne i glazbene škole te mažoretkinje.

advent u garešnici, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: ZOOM Garešnica

Svake subote na Trgu hrvatskih branitelja održava se blagoslov i paljenje adventskih svijeća – Nade, Mira, Ljubavi i Radosti, a 25. prosinca, na sam Božić, nakon mise polnoćke svratite na tradicionalno veselo druženje.

advent u garešnici, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: ZOOM Garešnica

Ovoga prosinca posjetite Grad Garešnicu, idealnu destinaciju za vikend-odmor. Odsjednite u jednom od smještajnih objekata, kušajte domaće i tradicionalne specijalitete ovoga kraja i prošećite ukrašenim gradskim ulicama i parkovima. Uživajte u bogatom božićnom programu te se zajedno s djecom, u radosti i veselju, oprostite od 2023. godine uz dječji doček na Trgu hrvatskih branitelja.

advent u garešnici

Advent u Čazmi – Grad svjetla

U najradosnijem, najljepšem, najšarenijem i najčarobnijem dobu godine grad Čazma pretvara se u Grad svjetla i poziva Vas da posjetite Advent uz veliko klizalište na Gradskom trgu, uz mirise kuhanog vina, čaja, gina, okuse tople čokolade, germ knedle, fritula, palačinki…

advent u čazmi, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: Davor Kirin

Pregršt zanimljivih sadržaja za velike i male, uz tradicionalno paljenje adventskih svijeća svake subote, brojne nastupe, od pjevanja, plesanja, sviranja, božićnih sajmova, do kuće Djeda Mraza.
Svi ste pozvani i dobro došli na Advent u Čazmi!

advent u čazmi

Čarolija svjetla by Salaj

Na imanju Salaj doživite čaroliju Božića svaki dan od 1. prosinca 2023. do 8. siječnja 2024., koje uz preko 4.5 milijuna svjetala pretvaraju imanje u pravo svjetlosno carstvo. Svaki dan oko 18 sati vas očekuje veličanstveni vatromet i raznovrsna ponuda hrane i pića u toplom i ugodnom okruženju. Do imanja Salaj možete doći i vlakom Tin-expressa, koji vozi petkom i subotom od 1. do 23. prosinca, a polazak je iz Zagreb Glavnog kolodvora petkom u 17:20 i subotom u 15:30.

advent obitelj salaj, adventi u bjelovarsko bilogorskoj
Foto: Davor Kirin

Advent na Južnoj Bilogori

Pozivamo sve, velike i male, da se pridruže blagdanskom ozračju Adventa na Južnoj Bilogori koji će se održati svakog vikenda naizmjenično u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu i na Trgu ispred Gradske Uprave u Grubišnome Polju. Velike i male očekuju brojne aktivnosti – Božićne radionice, pričaonice, sajam rukotvorina, a po prvi put u Grubišnome Polju održati će se Biciklijada Djeda Božićnjaka rekreativnog karaktera. Jedini uvjet (osim vlastitog bicikla) je da dođete obučeni u Djeda Božićnjaka ili imate Božićnu kapicu. Također, Djed Božićnjak stići će u turističkom vlakiću u Lovrakov centar gdje će najmlađe darivati prigodnim poklonima, a sljedećeg vikenda u Grubišno Polje stiže u kočiji!

advent na južnoj bilogori

Cijeli program Adventa popraćen je bogatom gastronomskom ponudom i glazbenim programom. Pred kraj godine organizirani su Dočeci Nove godine za velike i male. Tako će 31. prosinca 2023. godine biti organiziran Dječji Doček Nove godine u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu, gdje vas očekuju brojni animirani kostimirani likovi, facepinting, animirana zabava, eksplozija balona i dječji šampanjac. Istog dana, u večernjim satima počinje Doček Nove godine na Trgu ispred Gradske Uprave u Grubišnome Polju uz Šliper bend i kuhano vino.

logo tz bbž htz

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.