Mala barka – virtualni muzej pomorske baštine Jadrana

Jadransko more već je tisućljećima neiscrpan izvor života, stvarajući tako bogatu i raznoliku pomorsku baštinu na obje njegove obale. Muzej Mala barka je virtualni muzej pomorske baštine Jadrana, kojeg provode hrvatski i talijanski partneri u sklopu provedbe EU prekograničnog projekta Arca Adriatica. Namjera je virtualnog muzeja da se posjetitelju omogući virtualna šetnja ovim prekograničnim područjem kako bi se upoznao s bogatstvom pomorskog nasljeđa koji je važan segment identiteta lokalnog stanovništva.

Pomorska baština u virtualnom muzeju Mala barka predstavljena je kroz kategorije kao što su: arhitektura vezana uz pomorstvo, objekti pomorske signalizacije, muzejske ustanove, interpretacijski centri, zbirke i posjetiteljski centri, spomenici, spomen ploče s pomorskim titularima i motivima, kulturno-povijesna baština u priobalju i podmorju te još mnoge druge koje možete istražiti sami.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Glavni cilj projekta razvoj je zajedničkog turističkog proizvoda koji se temelji na načelima društvene i ekološke održivosti i koji u isto vrijeme valorizira, čuva, štiti i promiče maritimnu baštinu. Kroz projekt se povećava vidljivost uključenih destinacija, ali i dostupnost pomorske baštine za cijelo društvo i to zahvaljujući virtualnim i otvorenim muzejima te interpretacijskim centrima u Malinskoj, Cerviji, Veneciji, Rovinju, Tricase Portu i Tkonu. Osim toga želja je upravo kroz interpretacijske centre, muzeje i bazu maritimne baštine povećati broj trajno zaštićenih artefakata pomorske nematerijalne i materijalne baštine.

No svakako jedan od najznačajnijih ciljeva je obnova malih tradicijskih barki koje postaju živi primjeri baštine. Kroz projekte Mala barka 1 i 2 na Kvarneru je obnovljeno osam tradicijskih barki, a sada se kroz Arcu Adriaticu obnavlja još njih osam. No osim njihove obnove, želja je educirati mlade i djecu o pomorskim obrtima i vještinama pa su učenici Tehničke škole, smjera brodograđevni tehničar, u sklopu projekta izgradili pasaru prema nacrtima jedne tradicijske pasare sagrađene 1930-ih godina u Lovranu. S ciljem educiranja i upoznavanja s maritimnom baštinom organiziraju se i izložbe u malim lukama, kao i regate tradicijskih barki poput oniih održanih u Rovinju u lipnju, te Mošćeničkoj Dragi početkom srpnja.

No kolovoz i rujan donose također brojne regate na kojima će se moći vidjeti i upoznati svu raskoš pomorske baštine, pa će se tako u kolovozu prirediti Krčka jedra od 13. do 15. kolovoza, a crikvenički Ribarski tjedan bit će od 28. kolovoza do 4. rujna. Potom se u rujnu u sklopu projekta Arca Adriatica održavaju Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije FIUMARE u Rijeci od 1. do 8. rujna, Smotra i regata tradicijskih barki na jedra “Homo na jidra” u Malinskoj od 10. do 12. rujna te Lošinjskim jedrima oko svijeta od 4.  do 18. rujna.

Ukupna vrijednost projekta je 3,16 milijuna eura, a financiran je je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,69 milijuna eura, a na njemu surađuju 10 partnera iz Hrvatske i Italije. Partneri u projektu su Primorsko-goranska županija, Općine Malinska i Tkon, Turistička zajednica Kvarnera, Ekomuzej „Kuća o batani – Casa di Batana“ , talijanske općine Cervia, Cesenatico, San Benedetto del Tronto, Mediteranski poljoprivredni institut Bari i
Sveučilište Ca Foscari Venecija.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije