Beograd je domaćin međunarodnog ocjenjivanja vina “BIWC” 2020

Deveto izdanje međunarodnog ocjenjivanja vina Balkans International Wine Competition (BIWC) održat će se od 15. do 17. srpnja u Beogradu. Ovo je prvo takvo “putujuće” vinsko ocjenjivanje izvan Bugarske i označava početak gostovanja u zemljama regije, kojima je cilj integracija vinskih podruma te bolja pozicioniranost u regiji i Europi.

„Vjerujem da će nam energija i nadahnuće koju ulažemo u organizaciju međunarodnog ocjenjivanja vina Balkana omogućiti da nadoknadimo izgubljeno vrijeme. Kriza je bila neočekivana i nanijela je veliku štetu vinskoj industriji. No, vinari su ljudi koji rade sa strašću, ambicijom i inspiracijom. Vjerujem da događaj, kao što je Balkans Wine Competition and Festival, nudi platformu koju vinski podrumi mogu iskoristiti za rješavanje krize!“, izjavila je Galina Niforou, direktorica BIWC-a.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivači vina s titulama Master of Wine

Glavna misija BIWCF-a je promocija vina i vinske kulture Balkana, kako u Bugarskoj, tako i širom svijeta. Predsjednik ocjenjivanja i žirija je već tradicionalno Konstantinos Lazarakis MW, prvi nositelj titule Master of Wine na Balkanu.

„Vina Balkana su simbol kvalitete i autentičnosti koju potrošači cijene! Deveto izdanje BIWC-a pomoći će ne samo ljubiteljima vina, već i predstavnicima HoReCa sektora da upoznaju vina i vinare iz regije“, obećava Lazarakis. Nakon ocjenjivanja vina, održat će se i vinska smotra 17. srpnja u hotelu Falkensteiner u Beogradu, na koju su pozvani profesionalci iz vinskog svijeta, sommelieri, distributeri i ljubitelji vina.

Najbolje vino Balkana ocjenjuje i bira prestižni žiri koji uključuje i četiri nositelja titula Master of Wine, prvog bugarskog Master sommeliera Svetoslava Manoleva, koji radi u Londonu, te vinske profesionalce i stručnjake iz cijelog svijeta.

BIWC jedno je od rijetkih vinskih ocjenjivanja u Europi koje je organizirano prema australijskom modelu, koji omogućava bolju evaluaciju konkurentskih vina.

Vinski “grad” u Sofiji

Iako je održavanje vinskog festivala bilo planirano za početak lipnja, vinski “grad” u srcu Sofije, održat će se ispred Nacionalne palače kulture (NDK) 11. rujna i omogućit će gostima, stanovnicima glavnog grada Bugarske te ostalim posjetiteljima da uživaju u “dugom vinskom vikendu” sve do 13. rujna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

S gotovo 1,8 milijuna tona proizvedenog vina godišnje, Balkan je na petom mjestu u svijetu, odmah iza najvećih zemalja proizvođača vina – Italije, Francuske, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država. Balkansko međunarodno ocjenjivanje vina – BIWC je događaj koji okuplja svjetsku vinsku elitu kako bi vidjeli, pili i otkrili bogatstvo i raznolikost vina sudjelujućih zemalja. Svake se godine povodom ocjenjivanja održava i svečana večera, poznatija kao “Balkan Wine Oscar“.

Prijava uzoraka na ocjenjivanje vina

Vinari svoje uzorke mogu prijaviti sve do 1. srpnja, a više informacija mogu pronaći na njihovoj stranici: https://balkanswine.eu/en/pages/Entry-Forms/Dates-deadlines/

Balkans Wine Competition and Festival 2020. održava se uz potporu Općine Sofija, Bugarske trgovinske i industrijske komore, Bugarsko-srpske privredne komore, SAVEZA vinara i vinogradara Srbije, SERSA – Nacionalnog udruženja sommeliera Srbije te uz mnogobrojno medijsko partnerstvo u kojem iz Hrvatske sudjeluju blog Autentika i Turističke Priče.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije