Biciklistička staza kroz zadivljujuću Europsku Amazonu

Najveće zaštićeno riječno područje u Europi, rezervat biosfere koji se proteže područjem Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, prvi je te vrste u svijetu, te je međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta, ovaj je rezervat biosfere također znan i kao Europska Amazona.

Unutar rezervata biosfere nalazi se i mreža od 13 zaštićenih područja koja naglašavaju ekološku važnost rijeka, a uključuju i svjetski poznati Park prirode “Kopački rit”, Regionalni park “Mura-Drava” u Hrvatskoj, Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje” u Srbiji te Nacionalni park “Dunav-Drava” u Mađarskoj, kao i Natura 2000 područja u Sloveniji i Austriji.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Tim spektakularnim područjem vodi 1,250 kilometara duga međunarodna biciklistička staza Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail), koja prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava, te pruža jedinstvenu priliku za aktivan i nezaboravan odmor. Staza se proteže s obje strane rijeka, a bicikliste vodi kroz prekrasni prirodni i kulturni krajolik svih pet zemalja – kroz područja gdje priroda ne poznaje granice. Ruta je podijeljena u dvije staze – Sjevernu (550 km) i Južnu (700 km) – duž kojih se nalaze brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Svaka je staza podijeljena u dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj. Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku, a završava u mađarskom gradu Mohaču.

Međunarodna biciklistička staza Europska Amazona je jedinstveni projekt Europske Unije i povezuje 15 partnera u pet država koji su zajednički radili na njegovu razvoju i implementaciji. Konačni su rezultat dvije biciklističke staze koje oduzimaju dah, a osmišljene su kako bi biciklistima omogućile uranjanje u najveću riječnu divljinu Centralne Europe, te u kulturnu raznolikost pet država u srcu Staroga kontinenta.

27 dnevnih biciklističkih etapa vodi kroz sjenovite, mistične šume i duž obala lijenih rijeka, nudeći pogledu nezaboravne prizore netaknute prirode. Osim bicikliranja, duž staze je moguće okušati se i u drugim sportskim aktivnostima poput vožnje kanuom ili kajakom, te se zabaviti istraživanjem prirode ili promatranjem ptica. Za urbani doživljaj tu su povijesne znamenitosti, kulturna događanja i festivali, a nakon svega moguće je opustiti se u nekim od brojnih toplica u blizini, te uživati u lokalnoj gastronomiji.

Program “Bicikliraj za prirodu” osmišljen je kako bi se očuvali i ova prekrasna regija i ekosustav UNESCO-va 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U tu je svrhu osnovana organizacija za upravljanje odredištem Biciklističke staze Europska Amazona kao mreža organizacija koje su udružile snage kako bi osigurale dugoročno funkcioniranje staze kao međunarodnog turističkog proizvoda. Osnovni im je cilj stvaranje ekonomskog i okolišnog okvira za održivi uspjeh ove staze, rezervacijama odmora putem Centra izravno se podržava zaštita prirode, te očuvanje ugroženih vrsta – poput orla štekavca i crne rode – i njihovih staništa.

Naslovna fotografija: ušće Drave u Dunav/ Autor: Denis Despot

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.