Biciklistička staza kroz zadivljujuću Europsku Amazonu

Najveće zaštićeno riječno područje u Europi, rezervat biosfere koji se proteže područjem Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, prvi je te vrste u svijetu.

Amazon of Europe
Ušće Mure u Dravu, foto: Ante Gugić, izvor: WWF

Međunarodni je to primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta, ovaj je rezervat biosfere također znan i kao Europska Amazona.

Unutar rezervata biosfere nalazi se i mreža od 13 zaštićenih područja koja naglašavaju ekološku važnost rijeka. Područja uključuju i svjetski poznati Park prirode “Kopački rit”, Regionalni park “Mura-Drava” u Hrvatskoj, Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje” u Srbiji te Nacionalni park “Dunav-Drava” u Mađarskoj, kao i Natura 2000 područja u Sloveniji i Austriji.

drvena šetnica
Kopački rit – drvena šetnica

Amazon of Europe – 1250 kiloetara bicikliranja

Tim spektakularnim područjem vodi 1,250 kilometara duga međunarodna biciklistička staza Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail), koja prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava, te pruža jedinstvenu priliku za aktivan i nezaboravan odmor. Staza se proteže s obje strane rijeka, a bicikliste vodi kroz prekrasni prirodni i kulturni krajolik svih pet zemalja – kroz područja gdje priroda ne poznaje granice.

Ruta je podijeljena u dvije staze – Sjevernu (550 kilometara) i Južnu (700 kilometara). Duž navedenih staza nalaze se brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Svaka je staza podijeljena u dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj. Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku, a završava u mađarskom gradu Mohaču.

europska amazona, Amazon of Europe
Rijeka Drava u Hrvatskoj, foto: G. Šafarek, izvor: WWF

Međunarodna biciklistička staza Europska Amazona je jedinstveni projekt Europske Unije. Povezuje 15 partnera u pet država koji su zajednički radili na njegovu razvoju i implementaciji. Konačni su rezultat dvije biciklističke staze koje oduzimaju dah. Osmišljene su kako bi biciklistima omogućile uranjanje u najveću riječnu divljinu Centralne Europe, te u kulturnu raznolikost pet država u srcu Staroga kontinenta.

drava, Amazon of Europe
Drava, foto: Davorin Mance

Bicikliraj za prirodu

27 dnevnih biciklističkih etapa vodi kroz sjenovite, mistične šume i duž obala lijenih rijeka, nudeći pogledu nezaboravne prizore netaknute prirode. Osim bicikliranja, duž staze je moguće okušati se i u drugim sportskim aktivnostima poput vožnje kanuom ili kajakom, te se zabaviti istraživanjem prirode ili promatranjem ptica. Za urbani doživljaj tu su povijesne znamenitosti, kulturna događanja i festivali. Nakon svega moguće je opustiti se u nekim od brojnih toplica u blizini, te uživati u lokalnoj gastronomiji.

Slamnati bicikl, foto: Vjeran Vidaković

Program “Bicikliraj za prirodu” osmišljen je kako bi se očuvali i ova prekrasna regija i ekosustav UNESCO-va 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U tu je svrhu osnovana organizacija za upravljanje odredištem Biciklističke staze Europska Amazona. Mreža je to organizacija koje su udružile snage kako bi osigurale dugoročno funkcioniranje staze kao međunarodnog turističkog proizvoda.

guardian europska amazona, Amazon of Europe
Foto: M. Romulić, izvor: WWF

Osnovni im je cilj stvaranje ekonomskog i okolišnog okvira za održivi uspjeh ove staze. Rezervacijama odmora putem Centra izravno se podržava zaštita prirode, te očuvanje ugroženih vrsta – poput orla štekavca i crne rode – i njihovih staništa.

Naslovna fotografija: ušće Drave u Dunav/ Autor: Denis Despot
Članak originalno objavljen 30. listopada 2021.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.