Otkrijte gastronomiju i prirodne ljepote Bilogore na konju

- Oglas -

Pitoreskni brežuljci, šume i vinogradi, polja i ribnjaci predivno su okruženje za odmor i opuštanje. Bilogorski kraj zbog svog izgleda često se naziva i “Hrvatska Toscana u malom”, a osim automobilom i pješice, obronci Bilogore mogu se istražiti i jašući na konjima.

Bilogorska konjička turistička staza prva je međunarodno certificirana konjička turistička staza i jedina takva u Hrvatskoj. To i ne čudi, jer tradicija konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju duga je i uspješna.

Na 90 kilometara dugoj Bilogorskoj konjičkoj stazi nalazi se i dvadesetak “Horses welcome” punktova. Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske – ENGEA Hrvatska radi na pripremi i certifikaciji konjičkih staza, na obuci vodiča te objedinjavanju ponuda agroturizma unutar ove specifične grane turizma.

Bilo da nikad niste zajahali ili ste iskusni jahač, možete se uključiti u program istraživanje Bilogore. Nude se različiti jednodnevni i višednevni programi u kojima početnici mogu naučiti sve o konjima i naučiti jahati, a napredni jahači mogu se uputiti na nekoliko staza – od lakših i zahtjevnijih do višednevnih trekking tura.

Prolazeći stazom možete istražiti obronke Bilogore, a staza povezuje seoska domaćinstva s bogatom gastronomskom ponudom autohtone hrane, vinarije Bilogorske vinske ceste, konjičke klubove, lovačke kuće, izletišta i brojne druge objekte u kojima možete stati, odmoriti se i uživati u blagodatima prirode i kulture. U tom vas otkrivanju prate certificirani konjički turistički vodiči koji vam pomažu i stoje vam na usluzi u novim avanturama.

Poseban je doživljaj jahati pokraj šumske ceste uz rub šume od Planinarskog doma Kamenitovac prema selu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura u drvetu pod nazivom “Svijetle pruge” – jedina galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe.

Na mnogim mjestima možete probati tradicionalne proizvode i razne specijalitete od kojih su domaćini najviše ponosni na sir “Bjelovarski kvargl” zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, koji se proizvodi na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima dugu povijest vezanu upravo uz konje pa ne čudi činjenica kako je pionir konjičkog turizma u Hrvatskoj prema međunarodnim standardima. Konjički turizam jedan je od atrakcija Županije, no uz turističko jahanje, relativno je slabo razvijen u Hrvatskoj, iako predstavljaju spoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i putovanjima, pa se može reći da je to stil života putem kojeg otkrivate prirodu, kulturu i baštinu turističkih mjesta. Ako ste ljubitelji konja i turizma, ovu destinaciju obavezno stavite na svoj popis.

Fotografije: Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.