Brončana maketa Zadra i svira – zvukovi karakteristični za grad

Krajem prošle godine, u Zadru na Bedemima je postavljen skulpturalni umanjeni prostorni prikaz povijesne jezgre grada Zadra ili maketa grada. Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra Bedema zadarskih pobuna, omogućavanjem novog koncepta prezentacije kulture.

Zadar se pridružuje gradovima poput Zagreba, Splita, Dubrovnika i Šibenika koji su također, postavili maketu grada u javni prostor. No, Zadar je napravio i korak naprijed. Zahvaljujući zvučnoj instalaciji maketa ima i zvučnu podlogu točnije zvukove karakteristične za Zadar poput onog morskih orgulja.

U sklopu projekta postavljena je i signalizacija i interpretacija koja posjetiteljima prikazuje gdje se trenutno nalaze, a sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama čime je jedno od najpoznatijih i najatraktivnijih turističkih mjesta Zadra postalo dostupno osobama s invaliditetom.

Brončana maketa smještena je na metalnoj podlozi u obliku valova, a autorsko je djelo akademskog kipara Damira Mataušića. Maketa iznad Narodnog muzeja duga je 3 metra i široka 1,5 metar, a izrađena je od lijevane smeđe patinirane bronce, dok je reljefna površina mora od poliranog aluminija. Trošak izrade skulpture iznosio je 1,14 milijuna kuna s PDV-om, a sredstva su osigurana kroz EU projekte.

Maketa Zadra svakako je nova turistička atrakcija Dalmacije koju ne smijete preskočiti, noću svijetli LED rasvjetom i jedina je maketa sa šest odvojenih zvučnika s kojih možete čuti različite zvukove pa i one koji se tog trenutka događaju u gradu.

Foto: TZ Zadar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.