Budi rudar na jedan dan u Rudniku sveta Barbara u Rudama

Povodom Dana europske baštine u Rudama se sutra održava zanimljiva manifestacija pod nazivom Budi rudar na jedan dan! U sklopu manifestacije posjetitelji će, između ostaloga, imati priliku uz stručno vodstvo, posjetiti Rudnik sveta Barbara.

Rudnik sveta Barbara u Rudama kraj Samobora jedan je od najstarijih rudnika u Europi, a danas je turistička atrakcija. Nekada je bio nalazište bakra i željeza, no nakon što je polovinom 20. stoljeća utvrđeno kako bakra i željeza više nema u količinama koje bi bilo isplativo iskopavati, rudnik je zatvoren. 2002. godine započelo je turističko oživljavanje mjesta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U novouređenoj simulaciji rova održat će se radionica kovanja kao i nezaobilazna radionica izrade rudarske greblice – nematerijalnog kulturnog dobra koje je ove godine dobilo oznaku zaštićenoga zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Prhka slana pita zvana rudarska greblica nekoć je bio skroman gablec mjesnih rudara, a danas je traži sve veći broj turista i posjetitelja Zagrebačke županije. Uobičajeni obrok za rudare s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici.

No vratimo se manifestaciji Budi rudar na jedan dan, čija će posebnost biti prezentacija izrade ugljenice (kope, vuglenice) i dobivanje drvenog ugljena na tradicionalan način. Tako dobiven ugljen koristit će se za rad rudarske kovačnice.

U gastronomskom dijelu programa prezentirat će se pečenje kruha i rudarske greblice, a rakija koja će se kuhati tijekom cijelog dana moći će se i degustirati.

Djeca će se od 11 do 17 sati moći zabaviti tradicionalnim radionicama i igrama. Izrađivat će se lutkice od perušine, zatim rudarski suvenir od drva, ogrlica od kukuruza itd.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.