Cadillac Ranch: Besplatna atrakcija uz cestu 66 koja će vas svaki puta dočekati u novom ruhu

spot_img

‘Stalna samo mjena jest’ riječi su koje izvrsno opisuju Cadillac Ranch u Teksasu uz legendarnu cestu Route 66. Riječ je o muzeju na otvorenom gdje možete izraziti svoju kreativnost na djelomično ukopanim automobilima. Sprejeve ponesite sa sobom ili ih kupite na licu mjesta.

Cadillac Ranch, ruta 66

Deset savršeno poredanih Cadillaca u pustinji s prednjim krajevima ukopanima u zemlju uvijek će vas dočekati u novom ruhu. Jedna snimateljska ekipa ih je za snimanje reklame koristila obojene u bijelo.

S vremena na vrijeme pak poprime crnu boju kako bi se stvorilo ‘čisto platno’ za nove posjetitelje koji se žele umjetnički izraziti.

Cadillac Ranch

Dogodi li se da već sljedeći dan ponovno svratite, velika je vjerojatnost da će vaše remek-djelo sprejom prekriti drugi entuzijastični posjetitelji. Stoga – fotografirajte!

Cadillac Ranch besplatna je atrakcija uz cestu 66. Dodajte tome jednostavan pristup, gotovo stalan protok posjetitelja, pola stoljeća dugu povijest te tisuće slojeva boje u spreju, i lako je shvatiti zašto je ranch u Amarillu jedna od najpoznatijih atrakcija uz legendarnu prometnicu.

Ruta 66, Route 66

Kič i zabava

Povijest u najkraćim crtama zvuči ovako: kako bi stvorio ovo posebno mjesto, lokalni milijarder Stanley Marsh udružio se 1974. godine s umjetničkim kolektivom The Ant Farm iz San Francisca.

Ovdje nema parkirališta, posjetitelji automobile jednostavno ostave uz cestu. Potom moraju jedan dio prehodati što nakon kiše može biti poprilično blatnjavi događaj. No, to vam zasigurno neće pokvariti doživljaj.

Ruta 66, cesta

Ranch je posjetiteljima dostupan 24 sata 7 dana 52 tjedna u godini. Nema blagajni niti redova, nema sustava upravljanja: posjet je besplatan za sve i svi su dobrodošli.

Želite li ga posjetiti kada je najmanja vjerojatnost da ćete nekog sresti, razmislite o dolasku u zoru (također i zbog fantastičnog svjetla) ili noću, za doista jedinstveno iskustvo. Ovo je klasična atrakcija uz cestu Route 66 – šarena, nepogrešiva, kičasta i nedvojbeno zabavna!

Cadillac Ranch, ruta 66

Zabavne činjenice

Cadillac Ranch tema je pjesme Brucea Springsteena s albuma ‘The River’ iz 1980. U njoj je riječ ‘ranch’ metafora za smrt – prikladno tumačenje groblja Cadillaca. Vozila su namjerno postavljena od istoka prema zapadu. Navodno su okrenuti prema Velikoj piramidi u Gizi.

Svaki Cadillac je drugačiji model iz razdoblja proizvodnje od 1948. do 1963. godine, a izvorno je instalacija bila postavljena kako bi pokazala evoluciju prepoznatljive stražnje peraje.

Cadillac Ranch, ruta 66

Ukopani automobili nisu na izvornom mjestu. Ranch je 1997. premješten nekoliko kilometara zapadno od izvorne lokacije kako bi se napravilo mjesta za rast Amarilla.

Ova atrakcija je nadahnula i imitatore pa danas samo u području Amarillo postoje dvije približno zanimljive lokacije: VW Slug Bug Ranch (groblje malih automobila) i Combine City (groblje poljoprivrednih strojeva).

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.