Catad’or World Wine Awards: Zlatne medalje u Santiagu za vina iz Iloka

Vinarija TRS i Vina Papak osvojili velike zlatne medalje, Vinarija Papak za izbornu berba prosušenih bobica 2015., a vinarija TRS za bijelo vino Dekan Graševina 2020. U Santiagu, Čile, održano je naime 27. Catad’or World Wine Awards – najveće i najpoznatije ocjenjivanje vina, žestokih pića i likera u Latinskoj Americi.

Po prvi puta na ovom prestižnom ocjenjivanju sudjelovala je i Republika Hrvatska sa 30 vina i 7 žestokih pića i likera. Catad’or World Wine Awards je najvažnije međunarodno ocjenjivanje vina u Latinskoj Americi. S ocjenjivanjem se počelo 1995. godine u Santiagu, Republika Čile, zemlji koja je četvrti najveći izvoznik vina na svijetu.

Catad’or World Wine Awards ima visoko pokroviteljstvo Međunarodne organizacije vinarija i vina OIV (International Organization of Vineyard and Wine), Međunarodne udruge enologa UIOE (International Union of Oenologists), Unije enologa Čilea (Asociación de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile (ANIAE) i član je Svjetske federacije najboljih internacionalnih vina i žestokih pića VINOFED (World Federation of Mayor International Wine and Spirits). Catad’or World Wine Awards strogo i profesionalno ocjenjuje i nagrađuje izvrsnost vina i alkoholnih pića. Vina i žestoka pića se ocjenjuju isključivo na blind tasting, tj. “slijepim” degustacijama ne znajući o kojem vinu se radi.

Vina i žestoka pića ocjenjivao je tijekom četiri dana žiri sastavljen od 70 sudaca iz 14 zemalja. Posebno treba istaći da su u žiriju bila i dva hrvatska suca: somelieri Ivan Stiblik i Mario Meštrović. Žiri ocjenjuje po pravilima OIV-a prema kojima se nagrađuje 30% od ocijenjenih uzoraka vina i to na temelju referentnih bodova: za veliku zlatnu medalju potrebna su 93 ili više bodova; za zlatnu medalju potrebna su 84 do 92,9 bodova; za srebrnu medalju potrebno je od 85 do 88,9 bodova.

Ocjenjivanje je 100% kompjuterizirano, a ocjenjuje se po obrascu kojega je propisao OIV. Ocjenjivački sud se sastoji od mješovitog panela međunarodnih stručnjaka vezanih uz vinski sektor kao što su enolozi, somelieri, vinski majstori, specijalizirani vinski magazini i vinski edukatori.

Ocjenjivači su bili i dvoje vrhunskih vinskih majstora (Master of Wine) britanac Alistar Cooper koji je ujedno bio i predsjednik žirija te norvežanka Aina Mee Myhre. Ove godine bilo je prijavljeno ukupno 1300 vina, najviše iz zemalja Latinske Amerike.

Catad’or je dodijelio ukupno 91 medalju, od toga broja 17 medalja je dodijeljeno hrvatskim vinima, žestokim pićima i likerima.

U KATEGORIJI VINA:

VELIKA ZLATNA MEDALJA (GRAN ORO):

1. DRAŽINA VINA za bijelo vino Dražina Pošip 2021.

2. VALLIS RABIOSA za bijelo Vallis Rabiosa Dessert Wine 2020.

3. VINA PAPAK – ILOK za bijelo vino Graševina Izborna berba posušenih bobica 2015.

4. P.Z. TRS za bijelo vino Dekan Graševina 2020.

5. DOMAINE KOQUELICOT za bijelo vino Belaigra Grand Cru 2019.

ZLATNE MEDALJE:

1. KRALJEVSKI VINOGRADI za crno vino Gladiator 2019.

2. KRALJEVSKI VINOGRADI za bijelo vino Pošip 2021.

3. DEGARRA WINERY za crno vino Garageist Red 2015.

4. KUTJEVO D.D. za bijelo vino Graševina vrhunska 2021.

5. DRAŽINA VINA za bijelo vino Dražina Maraština 2021.

6. KRALJEVSKI VINOGRADI za rose vino Rosé 2021.

7. DOMAINE KOQUELICOT za crno vino Nomad 2018.

SREBRNE MEDALJE:

1. P.Z. MASVIN za crno vino Crljenak Zinfandel 2019.

Osim toga, VINOFED nagrađuje najbolje crno, bijelo, rosé i pjenušac te je trofej za najbolje bijelo vino dodijelio hrvatskom bijelom vinu Dražina Pošip 2021, proizvođača Dražina Vina.Također, za najbolje strano vino proglašeno je hrvatsko bijelo vino Dražina Pošip 2021, proizvođača Dražina Vina.

U KATEGORIJI LIKERA I ŽESTOKIH PIĆA, osvojene su ZLATNE MEDALJE:

1. FIOLIĆ WINWRY za liker od smokava Fiolic Fig Liquer

2. AURA PROIZVODI d.o.o. za džin Aura Gin Karbun

Izvor i foto: TZ Vukovarsko srijemske županije

Naslovna fotografija: Julio Fangen

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.