Cres na pijatu: Lokalna kuhinja uz vrhunske namirnice

spot_img

Cres na pijatu novi je projekt Turističke zajednice Grada Cresa koji ima za cilj promociju vrhunskih lokalnih namirnica kojima otok obiluje kao i bogate ponude creskih restorana i konoba. U razdoblju od 29. travnja do 4. lipnja putem promotivnih kanala predstavlja se lokalna kuhinja, a svi posjetitelji najvećeg hrvatskog otoka mogu uživati i u brojnim događanjima te vrhunskim jelima.

Projekt je podijeljen po tjednima, a svaki tjedan posvećen je pojedinoj namirnici, tako su već održani dani creske janjetine i sira, dani creskog maslinovog ulja, dani creskog meda i samoniklog bilja, od 20.5. do 26.5. dani traju tradicionalnih slastica, a od 27. 5. do 4.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koji će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije.

Maslinovo ulje najveći je adut lokalne kuhinje na Cresu

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres prvo je maslinovo ulje koje je u Republici Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti, a proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, Šimjace i Plominke. Otok je premrežen stoljetnim maslinicima, a maslinarstvo je, uz ovčarstvo, najznačajnija grana poljoprivrede otoka. Upravo maslinovo ulje baza je lokalne kuhinje i gastronomije Cresa.

Dio projekta Cres na pijatu posvećen morskim delicijama započet će 27. svibnja početkom poznatog creskog događanja – Creski kaić. Događanje Creski kaić kao osnovni cilj ima očuvanje i valorizaciju nematerijalne kulturne baštine u smislu tradicionalnog načina života otoka Cresa povezanog s pomorstvom i ribarstvom.

Creski kaić jubilarno peto izdanje

Jubilarno peto izdanje događanja „Creski kaić“ od 27. svibnja do 4. lipnja donosi brojne atraktivne programe poput regate tradicijskih brodova, zanimljivih turnira i radionica, izložbi, odličnih glazbeno zabavnih programa, a sve uz vrhunske creske gastronomske delicije. Uvod u događanje održat će se u subotu, 27. svibnja u pitoresknom Valunu. Uz plivački maraton „Swim 4 fish“ svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, razgledu tradicijskog broda Nerezinac, radionici „Vuna i more“, sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“, vrhunskim gastro delicijama i glazbenom nastupu klape Burin.

Dodatno, ovog vikenda posebnu poslasticu za sve posjetitelje pripremaju Folkorno društvo Orlec i Folklorno društvo Studenac Nerezine, koji već 12. godinu organiziraju internacionalni festival meha, čuvajući na taj način vrijednu baštinu otoka Cresa i popularizirajući sviranje tradicionalnog instrumenta – meha. U subotu, 27. svibnja s početkom u 19:00 sati festival će se održati u Nerezinama, nakon čega se u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19:00 sati održava u Orlecu.

Uvod u događanje održat će se u subotu, 27. svibnja u pitoresknom Valunu. Uz plivački maraton „Swim 4 fish“ svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, razgledu tradicijskog broda Nerezinac, radionici „Vuna i more“, sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“, vrhunskim gastro delicijama i glazbenom nastupu klape Burin.

Nakon Valuna događanje seli u grad Cres, a svečanom otvorenju Creskog kaića koje će se održati u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. i ove će godine prethoditi brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju.

Ovogodišnji Creski kaić započet će u 10:30 otvorenjem izložbe Dječjeg vrtića Girice dok će od 18 sati nastupiti Puhački orkestar Josip Kašman, nakon čega slijede otvorenja izložbi Creskog muzeja i Zajednice Talijana Cres, dok će u 20 sati spuštanje obnovljene drvene barke u more i službeno označiti početak ovogodišnjeg Creskog kaića.

Prvi dan Creskog kaića donosi i početak turnira u boćanju, koji je posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa, a večer će završiti koncertom klape Burin.

U sklopu bogatog programa događanja sve do 4. lipnja, moći će se razgledati brojne izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju i podvodnom ribolovu, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Burin, Antonija Krištofića, creskih glazbenika, Filip Flego quarteta, benda Infinity i popularnih Gustafa.

Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se u subotu, 3. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra, brudetijadu, natjecanje u podvodnom ribolovu i udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a do dugo u noć sve prisutne zabavljat će Gustafi. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“.

Sve detalje potražite na LINKU.

Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, suorganizatori Grad Cres i Otra, događanje je sufinancirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a održava se uz potporu Grada Cresa, TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

Foto i izvor: TZG Cres

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.