Luksuzni megaprojekt i nova vrsta ekoturizma na Crvenom moru

Crveno more dijeli Afriku i Aziju i poznato je po svojim spektakularnim lokacijama za ronjenje. No kao i svaka druga poznata turistička destinacija, privlači veliki broj turista koji uvelike utječu na život domicilnog stanovništva, ali i na prirodu.

Prekomjerni je turizam ključni pokretač degradacije u odredištima diljem svijeta, a ograničenja za posjetitelje i turističke takse ključni su alati za njihovu zaštitu, posebice njihove prirode i bioraznolikosti. Ni mnogim modernim putnicima više nije stalo do odlazaka u poznate i prenapučene destinacije, nego traže drugačija putovanja.

Spomenemo li Saudijsku Arabiju, prvo što vam pada na pamet su pustinje i deve, nikako morski krajolici, zar ne? Ipak, tragači za avanturom koji traže nova odredišta trebali bi svakako razmotriti obalu Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji, gdje se upravo rađa megaprojekt developera Red Sea Global koji se sprema predstaviti dvije nove destinacije: Red Sea i Amaala.

A dok se pripremaju dočekati svoje prve goste kasnije ove godine, pažljivo usklađuju avanturu na otvorenom, ekoturizam i luksuz.

Gdje odsjesti

Tri luksuzna odmarališta na Crvenom moru bit će otvorena ove godine, uključujući Six Senses, St Regis The Red Sea i Ritz-Carlton Reserve. Dodatnih 16 hotela s ukupno 3000 soba otvorit će se do sljedeće godine.

Ekskluzivna ekoturistička destinacija

Projekt Red Sea ambiciozan je u svom pristupu regenerativnom turizmu. Spajajući luksuz, prirodu i održivost, stvara novu vrstu ekoturizma.

Pomičući granice održivog putovanja, projekt Red sea ima za cilj potpuno se napajati obnovljivim izvorima energije. Projekt će biti off-the-grid, bez otpada za odlaganje i bez plastike za jednokratnu upotrebu.

A posebno zanimljivo je to da će – kada budu potpuno operativni – ograničiti posjet na milijun ljudi godišnje. Za usporedbu, Saudijsku Arabiju prošle je godine posjetilo više od 90 milijuna posjetitelja.

Sasvim posebna zračna luka

U sklopu projekta predviđena je i nova regionalna zračna luka koja će međunarodnim putnicima omogućiti spajanje letova iz bilo kojeg od dva najveća grada Saudijske Arabije – Jeddaha i Riyada.

Osmislio ju je britanski arhitektonski ured Foster + Partners, a i nova će se zračna luka napajati obnovljivom energijom, te se čini da će biti nešto posebno za zahtjevne putnike.

Dizajnirana je tako da oponaša iskustvo privatnog zrakoplovnog terminala, pa će sadržavati manje prostore, te putnicima ponuditi vrlo ekskluzivno, besprijekorno iskustvo. Na primjer, prtljaga će se kao čarolijom pojaviti u hotelu, tako da putnici neće morati stajati na vrtuljku i čekati.

Naslovna fotografija: Pexels, autorica: Pia Varošanec
Foto: Red Sea Global

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.