Danas počinje 14. Pričigin – festival pričanja priča za sjajnu zabavu i puno smijeha

Splitski Festival pričanja priča Pričigin izvorno je utemeljen na zamisli da poznati pisci – i hrvatski i strani – pripovijedaju živoj publici svoje još neobjavljene priče. Festival, na tragu suvremenih trendova, nastoji aktivirati postojeću kritičnu masu ljudi, prije svega istaknutih pojedinaca među piscima, kazališnim djelatnicima, obrazovnim radnicima, izdavačima, bibliotekarima, kao i predstavnicima drugih profesija koji bi mogli pridonijeti potvrdi suvremenosti umjetničkog djelovanja.

Ovaj festival koji od 2006. godine organizira Udruga Pričigin, danas je jedna od najmasovnije posjećenih priredbi u kulturalnom kalendaru Splita. Za vrijeme njegova trajanja, u nekoliko pričalačkih dana, pohodi ga i preko tri tisuće posjetitelja. Danas, u utorak, 21. rujna u 19 sati, u prostoru Ljetnoga kina Bačvice, otvara se 14. izdanje ovoga omiljenog festivala. Nakon prisilne prošlogodišnje pauze, Pričigin se vraća u punom sjaju, a izvrstan program sve četiri večeri garantira sjajnu zabavu i puno smijeha.

Pričigin će po prvi put biti održan na novoj lokaciji – u Ljetnom kinu Bačvice, a novost je i što 14. izdanje festivala ide s ulaznicama, koje su po simboličnoj cijeni od 10 kuna bile puštene u prodaju tjedana dana ranije i rasprodane su u rekordnom roku. Za ulazak na festival nisu potrebne COVID-putovnice niti negativan test, ali će svim posjetiteljima pri ulasku biti izmjerena temperatura te će morati ostaviti kontakt podatke, stoga organizatori apeliraju na sve posjetitelje da na ulaz Ljetnog kina Bačvice dođu barem pola sata ranije kako bi se izbjegle gužve i čekanje.

Svi oni koji neće moći doći osobno ili nisu uspjeli doći do karte na vrijeme, cijeli program festivala bit će dostupan putem live streama na YouTube kanalu. Koliko je publika željno iščekivala pričiginaše, najbolje govori činjenica da su karte doslovno planule.

Pričigin je vremenom izrastao u pravi festival pričanja i, još važnije – slušanja. U vrijeme kad nitko više nikoga ne sluša i svatko svakoga prekida u govorenju, ovaj se festival pretvorio u manifestaciju pristojnosti i veselja. Pričiginska su pravila jednostavna: svi sudionici svakog programa po desetak minuta pričaju svoju priču na istu, unaprijed zadanu temu. Nema ni čitanja, niti konzultacija sa šalabahterima, samo pripovijedanje živom i brojnom auditoriju.

Ovogodišnje izdanje festivala publici nudi pričalačke priredbe Pun kufer (Pičiginske priče), Književna pera u službi stranih i domaćih režima, Dežela priča, Vlaške priče: u nas je tako običaj, te Zašto znanosti ipak treba vjerovati. U sklopu programa održat će se i dvije autorske večeri – S one strane ruba pameti Emira Imamovića – Pirke i Svi moji punti Zlatana Stipišića – Gibonnija. Detaljan raspored i satnicu možete pogledati na linku

Foto: Pričigin

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.