Dani Mladena Kušeca: “Mladenov svijet” u Novalji oduševljava mališane, ali i odrasle

U gradu Novalji na otoku Pagu, ovog vikenda prvi „Dani Mladena Kušeca“ u znak sjećanja i poštovanja prema pjesniku, književniku, novinaru Hrvatske radiotelevizije – Mladenu Kušecu. Ovu manifestaciju omogućili su Grad Novalja, Centar za kulturu i Turistička zajednica Grada Novalja. Prvi put je objavljen Novaljski librić, knjižica za djecu s Bajkom o Caski i Žigljenu,  pitalicama o morskom svijetu autora Mladena Kušeca, te biografskim crticama o njegovom životu i bogatom stvaralaštvu.

Generacije su odrastale slušajući Mladenovu legendarnu „Bijelu vranu“, „Tonkicu Palonkicu frrrr….“, gledajući  njegove autorske tv serije „Patuljci pojma nemaju“ i „Sedmi vjetar“ u kojima su uvijek glavni bili – najmlađi! Mladen je neizmjerno volio i pisati za djecu i snimati ih. Na svojim putovanjima diljem Hrvatske otkrivao je u vrtićima, školama, na dječjim festivalima zanimljive djevojčice i dječake koji su mu s povjerenjem odavali svoje male tajne, „otvarali svoju dušu“. Mladen bi s neizmjernim poštovanjem i ljubavlju ulazio u dječji svijet, a djeca u svijet Mladena Kušeca.

Sad, kad Mladena više nema među nama, sve kreativne radionice za djecu, koje je zajedno sa svojom kćerkom Mihaelom pokrenuo u Novalji u Crnkovićevom dvoru još 2012. godine, dobivaju zajednički naziv, upravo – “Svijet Mladena Kušeca”. U okviru „Mladenovog svijeta“ organizirani su i prvi „Dani Mladena Kušeca“, koje je pred okupljenom djecom  i odraslima, Mladenovim suradnicima i prijateljima, otvorio gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo. Prema njegovim riječima ovi dani  postat će  tradicionalni upravo kao što su to postale i radionice za djecu, koje se mijenjaju samo utoliko što su iz godine u godinu sve ljepše, kreativnije i brojnije i po kojima Novalja postaje turistički još poznatija.

Novaljski leteći akvatorij

Tijekom Likovne radionice prošloga tjedna, pred Crnkovićevim dvorom postavljena je instalacija “Novaljski leteći akvatorij” – galebovi, dupini, morski psi…skulpture koje je izradio slikar i profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu – Siniša Reberski. Nema tog turista – iz Hrvatske, Poljske, Njemačke, Francuske….koji se nije zaustavio i fotografirao ove “leteće” predstavnike morskih dubina i visina.

Mladen Kušec snimao je zajedno s akademikom Josipom Bratulićem diljem Hrvatske zanimljiva zagonetna putovanja. U istoimenoj emisiji otkrivao je ne samo ljepotu Hrvatske, već i vrlo zanimljive i drage sugovornike. Možda je ipak najviše volio snimati u Novalji, gdje je provodio ljeta i gdje je uvijek stvaralački nemiran i pun ideja, utemeljio Mali muzej „Butigu“ – sačuvani trenutak novaljske povijesti, koji svakodnevno rado posjećuju turisti i dive mu se.

U  dvoru obiteljske kuće osmislio je  za svoje  male „bijele vrane“ sada već tako poznate stvaralačke radionice, u kojim djeca, sami sebe i svoje roditelje iznenade sa uradcima za  koje nisu ni znali da ih zaista mogu učiniti. Baš kao što je Mladen u svojoj emisiji „Bijela vrana“ koja se emitirala na Hrvatskom radiju punih 30 godina, kroz razgovore s djecom, odraslima uporno slao poruku- “Ako imamo vremena za sebe i svijet oko sebe, za dječje želje, nade i maštanja, onda ćemo otkriti da nema bijelih vrana i da svako dijete čuva u sebi pregršt tajni,” tako je govorio Mladen Kušec, najveći prijatelj generacija i generacija djece!

Kolege s HRT-a novinari Lidija Komes i Stjepan Kolak prisjetili su se kako je bilo prelijepo surađivati s Mladenom kao vrhunskim novinarom kojemu nikada nije bilo teško ohrabriti kolege da ustraju u odgovornom novinarskom poslu.

Tijekom domovinskog rata Mladen je pokrenuo Ratnu radio-školu koju su djeca, budući da nije bilo redovne nastave, slušala u skloništima. S novinarima u svojem Obrazovnom programu utemeljio je i emisiju „Dobar dan, ovdje Hrvatski radio“ za prognanike koji su daleko od svojih domova kroz emisiju dobivali vrijedne savjete kako se snaći i gdje potražiti pomoć. Novinar Radio Vukovara Siniša Glavašević upravo je Mladenu s velikim povjerenjem, na privatni faks, slao svoje ratne zapise koje je Mladen sačuvao, a Matica Hrvatska objavila kao Sinišine „Priče iz Vukovara“.

Mladen Kušec veliki prijatelj svih generacija a ponajviše onih najmlađih u Novalji će zauvijek imati otvorena vrata naših srca!

Izvor: TZ Grada Novalje

Fotografije: Eugen Rebernišak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.