Dioklecijanova palača na festivalu u Kini

Hrvatska se predstavlja na najvećem i najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda, koji se održava u Harbinu na sjeveru Kine. Naime, po prvi je puta izložena ledena skulptura koja predstavlja Hrvatsku, a riječ je o dijelu Dioklecijanove palače.

Prema riječima Franke Gulin, direktorice Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Kini, organizatori su Dioklecijanovu palaču smjestili u samo središte izložbe. Želja je bila predstaviti ovaj spomenik kulture kao jedan od rijetkih ostavština Rimskog Carstva koji i danas živi sa svojim stanovnicima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tema ovogodišnjeg 22. po redu Festivala snijega i leda, koji će trajati sve do kraja veljače, je baština svih 18 sudionica Suradnje država Srednje i Istočne Europe i NR Kine. Sam festival je sastavljen od dva glavna izložbena dijela. U rekreativnom dijelu Sun Island uz rijeku Songhua izložene su divovske snježne skulpture. Drugi dio je Ice and Snow World otvoren je samo u popodnevnim satima i noću uz posebna osvjetljenja izložbenih primjeraka. Skulpture su veličine građevine te se izrađuju od blokova leda koji su izvađeni iz rijeke Songhua što je vrlo specifična tehnika koja zahtijeva velike pripreme.

Harbin Ice and Snow Festival održava se svake godine od 1963. u gradu Harbinu u pokrajini Heilongjiang. Danas je to najveći i najposjećeniji festival snijega i leda na svijetu koji godišnje privuče više od 18 milijuna posjetitelja. Prvi sudionici na festivalu u početku su bili samo Kinezi, no festival se ubrzo pretvorio u veliko međunarodno natjecanje u izradi ledenih i snježnih skulptura. Harbin je grad sa snažnim ruskim i istočnoeuropskim utjecajem kada je riječ o kulturi i arhitekturi, a tijekom zime zahvaćen je hladnom sibirskom frontom s prosječnim zimskim temperaturama od -25 Celzijevih stupnjeva.

Izvor i foto: Hrvatska turistička zajednica

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.