Dubrovnik, Bruges, York, Bergen, Galway, Prag – neki su od najljepših svjetskih gradova

Gradovi se često povezuju s uzbuđenjem i kulturom, no mnoga svjetska urbana središta pariraju prelijepim ruralnim prostorima i upečatljivijim prirodnim čudima.

Portal Love Exploring izabrao je najljepše svjetske gradove, a mi smo za vas izdvojili europske, među kojima se našao i Dubrovnik.

dubrovnik zidine
Dubrovnik, Izvor: Pixabay

Dubrovnik, Hrvatska

Dubrovački Stari grad, mnogi će se složiti, više izgleda kao ogromna skulptura nego kao mjesto u kojemu ljudi žive. Od crvenih krovova do širokih šetališta popločenih kamenom, gotovo da izgleda prelijepo da bi bio stvaran.

Stradun, najpoznatija dubrovačka ulica i ‘dnevni boravak’ grada, uvršten je 2022. na popis Blaga europske filmske kulture.

dubrovnik walls iz zraka zidine
Image by Ivan Bagić from Pixabay

Grad okružuju debeli, dobro očuvani kameni zidovi, a s vrha zidina pruža se otvoreni pogled u svim smjerovima, od obronaka na kojima su izgrađeni hoteli i drugi objekti, do Jadranskog mora prošaranog zelenim otocima.

Bruges, Belgija

Kompaktna veličina i šarm Brugesa mogu učiniti da se ovo mjesto čini pomalo nestvarnim, poput oživljene klasične razglednice ili možda grada igračaka, premda prožetog mirisima piva, pomfrita i slatkih palačinki.

Cijeli je centar grada uvršten na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, a dovoljno je malen za istraživanje pješice.

Bruges, Belgija
Foto: Elijah G / Unsplash

Karakteriziraju ga popločane ulice, kanali, srednjovjekovni tornjevi i vijugavi mostovi. Često se naziva i Venecijom sjevera, a poznat je po velikodušnosti i srdačnosti svojih stanovnika.

York, Engleska, UK

York su osnovali Rimljani u prvom stoljeću naše ere. Dijelovi rimskih ostataka još su uvijek vidljivi, ali pažnju više privlače druge znamenitosti – od gotičke katedrale do impozantnog dvorca York koji datira iz srednjeg vijeka.

najsrdačniji gradovi
York – stari grad, Engleska Foto: Booking.com

Srednjovjekovni York oduševljava bogatom poviješću, arhitekturom i muzejima. Ovaj grad diči se najbolje očuvanim zidinama na području cijele Engleske, a imate li želju prespavati u najstarijem samostanu u Engleskoj, upravo u ovome gradu to možete ostvariti.

Bergen, Norveška

Iako je prekrasan u svako godišnje doba, Bergen dolazi na svoje kako dani postaju kraći i počinje ga prekrivati snijeg.

Njegove bogato obojene kuće priljubljene su uz planinske padine kao da se stišću jedna uz drugu od hladnoće, savršeno se odražavajući u bistrim vodama Sjevernog mora.

Bergen, Norveška
Foto: Michael Fousert / Unsplash

Drugi je po veličini grad u Norveškoj i popularno polazište za fjordove zapadnog dijela države. Poznat je po predivnoj okolnoj prirodi te nudi odlične mogućnosti planinarenja.

Ukoliko uzmete Fløibanen uspinjaču iz centra grada do vrha planine Fløien, imat ćete fantastičnu priliku kao na dlanu vidjeti grad, planine, fjordove i more.

Galway, Irska

Okrug Galway redovito se pojavljuje na popisima najljepših irskih destinacija pa ne čudi da i njegov glavni grad visoko kotira. Drevna gradska jezgra još uvijek živi s Kirwanovom ulicom kao lijepim primjerom srednjovjekovnih uskih uličica, popločenih kaldrmom i brojnim lukovima.

Galway, Irska
Foto: Wallace Bentt / Unsplash

Lijepi gradić krase brojne specifičnosti, a posebno atraktivni su ulični umjetnici. Bilo da pjevaju tradicionalne pjesme ili sviraju nesvakidešnje instrumente, svakako plijene pažnju turista.

Možda najatraktivnija točka u ovom dijelu Irske smještena je južnije od Galwaya. Riječ je o Moherskim klifovima od čije ljepote zastaje dah. Isplati se vidjeti i Claddagh, ribarski okrug iz 5. stoljeća, sa šarenim ribarskim kućicama i veličanstvenim pogledom na more.

Prag, Češka

Arhitektura i ljepota prirode u Pragu savršeno se nadopunjuju, posebno tamo gdje srednjovjekovni kameni luk Karlovog mosta premošćuje široku Vltavu.

prag
Prag, foto: Pexels/ Pixabay

Prozvan je ‘gradom stotinu tornjeva‘ iako ih vjerojatno ima i više. Jedan od najljepših dijelova je Starogradski trg s baroknom arhitekturom i astronomskim satom.

Porto, Portugal

Iako od portugalskih gradova najviše pažnje privlači Lisabon, Porto se također može pohvaliti jedinstvenom ljepotom i atmosferom, posebno u srednjovjekovnoj četvrti Ribeira.

Porto, Portugal
Foto: Alejandro Piñero Amerio / Unsplash

Ovdje se stoljećima stare kuće trgovaca i pomoraca nižu duž popločanih ulica kao da izvijaju vratove jedna preko druge kako bi dobile pogled na rijeku Douro. Čini se zapravo, kako je – sa svojim velebnim mostovima – cijeli grad usredotočen na rijeku.

Reykjavík, Island

Od niza šarenih kuća do poznate luteranske crkve, Hallgrímskirkja, Reykjavík je doista jedinstven. Većina grada je niska, što čini planinu Esja – često prekrivenu snijegom i u toplijim mjesecima – još impresivnijom i impozantnijom pojavom.

Reykjavík, Island
Foto: Evelyn Paris / Unsplash

Stanovnici se vole opuštati u bazenima s vrućom vodom, ali vole otići i do plaže Nautholsvik. Morska voda ovdje je geotermalno zagrijana s temperaturama koje ljeti dosežu 15-19 stupnjeva, što je lokalnom stanovništvu sasvim u redu. Nakon plivanja u laguni, vole se opustiti u hidromasažnim kadama i parnim kupkama.

Edinburgh, Škotska

Strme popločane ulice, neoklasična arhitektura i elegantni vrtovi nagovještavaju bogatu prošlost Edinburgha. No glavni grad Škotske također ima posebnu dnevnu živost i dinamiku što ga čini više od muzeja na otvorenom. Prijestolnica Škotske pravi je biser koji će vas ostaviti bez riječi.

Edinburgh, Škotska
Foto: Tim Martin / Unsplash

Cork, Irska

Cork ima toliko ljepote da to graniči sa stvarnošću, piše Love Exploring. Sa svojim udobnim barovima punim života, ljubaznim lokalnim stanovnicima i uskim ulicama, odiše pravim irskim šarmom.

Gotovo sve što vrijedi obići nalazi se na pješačkoj udaljenosti pa nema potrebe za javnim prijevozom.

Cork, Irska
Foto: Robin Ulrich / Unsplash

Osebujna ‘zbrka’ stilova i povijesnih razdoblja uspijevaju se savršeno spojiti, stvarajući jedinstveni gradski pejzaž te nije čudno što su njegovi stanovnici toliko ponosni na svoj dom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.