Etno izletište Kozarska priča & Pizza bar – dva lica hedonizma grada Gradiške

Grad Gradiška lociran je na sjeverozapadu BiH i leži na samoj obali rijeke Save koja Hrvatsku dijeli od susjedne države, a od Nove Gradiške udaljen je tridesetak kilometara. Prigradsko naselje Grbavci nalazi se dvadesetak kilometara jugozapadno od gradskog središta na obroncima planine Kozare, a u njemu je smješteno etno izletište Kozarska priča.

etno izletište kozarska prič
Kozarska priča

Moderan objekt uklopljen u okoliš

Riječ je o prostranoj drvenoj planinskoj kolibi idealnoj za sve vrste druženja i proslava. Nije riječ o kijeri – planinskoj kolibi karakterističnoj za Kozaru kakve primjerice postoje u etno selu Eden u Bosanskim Lužanima kod Dervente, već o novosagrađenom, modernom objektu koji se ipak skladno uklapa u okoliš i gdje se hommage tradiciji ogleda u korištenju drveta kao glavnog građevnog materijala. U sklopu imanja, iza samog objekta nalazi se i šuma kroz koju posjetitelji mogu prošetati, sve u svemu nekih 35 duluma kozarske prirode. Ovaj objekt dovršen je koncem prošle godine, a svečano je otvoren 14. siječnja ove godine.

etno izletište kozarska prič
Kozarska priča

Prije uređenja ovog objekta, a to dobro znaju susjedi iz Grbavca ovdje se nije niti moglo ući s glavne ceste, bio je moguć samo put sa strane. Ovdje je trebalo mnogo toga krčiti i još ima puno posla, ali ova priča, Kozarska priča je tek počela, naglasio je domaćin Vedran Francuz, inače po struci sociolog u svome vrlo emotivnom obraćanju prisutnima. Proslavi je prisustvovao i glumac Milan Vasić široj publici najpoznatiji po ulozi u seriji “Miris kiše na Balkanu”, koji je u konačnici i zapjevao neke od svojih glazbenih uspješnica. Nakon afirmacije u glumačkim vodama Milan je započeo i uspješnu glazbenu karijeru.

pizza bar gradiška
Pizza bar Gradiška

Nakon posjete ruralnom dijelu grada Gradiške koji ima sedamdesetak prigradskih naselja, a jedno od njih su i Grbavci na povratku zastajemo u gradskom središtu, točnije u Centrum retail parku. Riječ je o trgovačkom centru kakvim se ne bi zastidjele ni metropole. Prostire se na 18.000 četvornih metara i u njemu se nalazi sjajan restoran jednog sasvim nepretencioznog imena – Pizza bar Gradiška.

Bogata vinska karta i prvoklasni jelovnik

Sam interijer je sjajan, potpisuje ga jedan renomirani beogradski dizajner. Na pregradama između stolova koje svakoj ekipici jamče intimu nalaze se krugovi u čijoj se sredini nalazi logo restorana, a on je okružen grafičkim saćama u kojima se nalazi logotipovi proslavljenih vinarija čija vina se nalaze na njihovoj vinskoj karti.

pizza bar gradiška
Pizza bar Gradiška

Na prvom mjestu je vinarija Jungić koja je i geografski najbliža njihovom restoranu. Ova vinarija iz okolice Banja Luke podjednako uspješno radi vina od francuskih sorti, kao i od tamjanike. Potom je tu vinarija Kovačević sa Fruške Gore, stožerna makedonska vinarija Tikveš, šumadijski podrum Radovanović, bačka vinarija Zvonko Bogdan, hercegovačke vinarije Vukoje i Manastir Tvrdoš, crnogorske Plantaže 13. Jul, slavonsko Kutjevo, istarske vinarije Kabola i Deklić, slovenski Jakončić, itd.,itd…

pizza bar gradiška
Pizza bar Gradiška

Tu odličnu vinsku kartu naravno prati i prvoklasni jelovnik. Pregršt izbora već u kategoriji “doručak”. Osim normandijskog i panamskog doručka tu je naravno i doručak sa Kozare. Za istinske hedoniste preporučuju objed u četiri slijeda za dvije osobe – šampinjoni i pohani kačkavalj/ rižoto od povrća/ ramstek tagliata/ teletina ispod saća. Tu je i mediteranska meza, vege opcije, pregršt glavnih jela od piletine, puretine, svinjetine, janjetine, teletine i junetine uključujući ramsteke, steakove i bifteke…

pizza bar gradiška
Pizza bar Gradiška

Kušao sam biftek Dalmatino sa kozicama na blitvi. Prava rapsodija okusa na koju se odlično nadovezala slatka plata za četiri osobe koja objedinjuje organsku sirovu čoko tortu sa pistacijama i malinama, baklavu, semifredo sa bademima i lješnjacima i tri leće sa sladoledom. Naravno kako i samo ime sugerira tu je i pregršt pizza u ponudi. Pivopije će svoj kutak za uživanje pronaći u Sheriff pubu koji se također nalazi u Centrum parku. Ako Vas put ikad nanese u Gradišku obavezno zastanite na ovom mjestu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.