Svečanost „WINE Awards“ koju organizira vodeći njemački gourmet časopis Der FEINSCHMECKER već je 49 godina društveni vrhunac njemačke gastronomske scene. Na ovom spektakularnom eventu, na kojem sudjeluju izvrsni chefovi i iznimne vinarije, Istra je imala priliku prvi puta predstaviti svoje gastronomske posebnosti kroz prezentaciju tartufa, ekstra djevičanskih maslinovih ulja i vina na ovogodišnjem izdanju.
Više od 500 uglednih gostiju prisustvovalo je Feinschmeckerovoj gala svečanosti za koju se tražila i karta više. Sve ulaznice, čija je cijena iznosila 379 eura, rasprodane su tjednima prije samoga događanja, a gosti su zauzvrat mogli uživati u veličanstvenom kulinarskom i vinskom doživljaju. Der Feinschmecker Wine Awards 2024 održan je u subotu 9. studenog, a ekskluzivni okvir ovom fantastičnom spoju umjetnosti, kulture i kulinarstva pružio je hamburški hotel Grand Elysée s pet zvjezdica.
Uz šampanjsku dobrodošlicu, gosti su mogli uživati u delicijama poput kamenica, Wagy govedini i drugim specijalitetima, kao uvod u dodjelu priznanja najboljima. U svečanoj dvorani uz vrhunski jazz vodeći je njemački gourmet časopis Der FEINSCHMECKER odao počast najboljim vinarima i vinarijama godine. Među šest ovogodišnjih dobitnika „Vinskog Oskara“ su legendarni Willi Bründlmayer iz Vinarije Bründlamayer te Jean-Baptiste Lécaillon iz renomirane kuće šampanjca Roederer.
U nastavku eventa su poznati vrhunski chefovi, s više od 10 Michelinovih zvjezdica, na posebnim gastronomskim punktovima predstavili izvanredna jela. Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević je zajedno s Wolfgangom Neuhuberom i Stephanie Gastager iz ART Redaktionsteama, dugogodišnje agencije za odnose s javnošću Istre, uspješno i na vrlo dojmljiv način predstavio Istru.
Za Istru je jelo s tartufima pripremao, ni manje ni više, nego Johann Lafer, televizijska kulinarska zvijezda. Uslijedila je prava pomama za Laferovim istarskim tanjurom te je pripremljenih 600 porcija netragom nestalo. Na gala večeri su predstavljena i vrhunska istarska vina Kozlović i Veralda i to, uz nagrađena vina, kao jedina vina te večeri. Za dodatnu gastronomsku senzaciju pobrinula su se maslinova ulja Chiavalon, koja je prezentirao Tedi Chiavalon.
– Za nas je ovo bila izvanredna prilika da pokažemo ekskluzivnoj publici kakvu visoku kvalitetu posjedujemo u Istri, izjavio je Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice te dodao kako su uspjeli u tome da u južnoj Njemačkoj budu pojam i sada je cilj takvu prepoznatljivost ostvariti i na sjeveru Njemačke.