Fešta creske janjetine i sira održat će se u nedjelju, 27. travnja na glavnom gradskom trgu u Cresu. Ovom manifestacijom započinje projekt pod nazivom “Cres na pijatu”, a svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati žgvacet (gulaš od janjetine), janjetinu na umido, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir Sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce Mesnice Cres, ali i tradicionalnu slasticu otoka Cresa – olito. Radi se o posebnom tradicionalnom creskom desertu koji se sastoji od jedinstvene kombinacije grožđica, janjećeg loja, smokava, limuna, ruma, vanilije, šećera, soli i brašna, narezan na ploške, zapečen na svježem maslinovom ulju uz preljev marmelade od smokava.

Za posjetitelje će kuhati Udruga Pramenka, Zajednica Talijana Cres i Udruga umirovljenika Cres. Uz navedeno, svi posjetitelji imat će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta. U glazbenom dijelu programa nastupit će popularni Luka Nižetić. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 17 sati.
Otok Cres se ponosi stoljetnom tradicijom ovčarstva. Posebnost je što creske ovce slobodno pasu na prostranim pašnjacima smještenim na cijelom otoku jedući aromatično bilje poškropljeno morem, soli i jodom iz otočke bure. Danas na otoku živi više od 13.000 ovaca. Ovčje meso, posebno mlada creska janjetina, bogato je vitaminima. U usporedbi s govedinom i svinjetinom, ovčje i janjeće meso sadrži dvostruko više vitamina B kompleksa te je izvanrednih dijetetskih osobina, lako je probavljiva i energetski visoko iskoristiva.

Uz janjetinu najznačajniji proizvod od ovce je creski ovčji sir koji se može degustirati i kupiti u sirani Loznati. Karakterizira ga tradicionalan način proizvodnje i vrhunski okus. Uz ovčji, sirana u ponudi ima i kozji sir te skutu. Posljednjih godina posebnu pažnju dobivaju i janjeće kobasice te janjeća pašteta. Creska vuna još je jedan dio ovce koji se koristi te nalazi svoje mjesto u brojnim domovima zahvaljujući suvenirima i uporabnim predmetima creske Rute.
Cres na pijatu od 26. travnja do 8. lipnja
Projekt “Cres na pijatu” i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice otoka Cresa. Tako će se 3. svibnja održati vođena tura stoljetnim maslinicima uz degustaciju maslinovog ulja. Vikend kasnije, 10. svibnja, uz tradicionalne slastice i glazbeni program održat će se i predstavljanje autorske torte “Creska rožica”. Knjiga je posvećena 180 godina turizma otoka Cresa i 30 godina postojanja obrta Slastice Margareta. U subotu 24. svibnja održat će se vođena tura najvećim poljem kadulje na svijetu na temu pčelarstva i creskog meda, a od 2. do 8. lipnja delicije od ribe i plodova mora predstavit će još jedno izdanje popularnog Creskog kaića.
///Doživite proljeće na Cresu kroz običaje, gastronomiju i prirodu