Festival graševine u Kutjevu pokazao značaj najraširenije hrvatske sorte

Graševina je ponos Kutjeva, Zlatne doline i cijele Slavonije te na najbolji način promovira tradicijske vrijednosti ovog kraja. Svoj puni potencijal dokazala je na Festivalu graševine u Kutjevu.

O visokoj kvaliteti prošlogodišnje berbe govori podatak kako je od 125 pristiglih uzoraka čak 60 vina dobilo zlato, a njih 11 veliko zlato. Šampionima u obje kategorije, mladih i odležanih graševina, proglašena je vinarija Krauthaker za Graševinu Mitrovac.

Degustacija stotinu najbolje ocijenjenih graševina

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sto najbolje ocijenjenih graševina moglo se kušati u atriju Dvorca Kutjevo, zaštićenog spomenika graditeljske baštine, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

– Kušanje u prekrasnom ambijentu ovog dvorca je i najbolji pokazatelj sinergije između vinarstva i turizma. Značajno povećani broj dolazaka i noćenja posljednjih godina pokazuje kako je budućnost u podizanju kvalitete usluge, povećanju broja smještajnih kapaciteta i objedinjavanju raznih sadržaja, izjavila je Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Kutjevo d.d. na ovogodišnjem izdanju Festivala graševine dobitnik je šampionske titule za predikatno vino. Vinogorje Kutjevo ima povijest i velik broj etabliranih vinara u ponudi buteljiranih vrhunskih vina.

///Ljubitelji vina ovdje dolaze na svoje

Od svježih i odležanih do pjenušaca i ledene berbe

Najzastupljenija sorta vinove loze u Hrvatskoj zahvalna je za postizanje širokog spektra stilova vina – od svježih i odležanih do pjenušaca i ledene berbe. Najbolje ocijenjeni pjenušac na festivalu u Kutjevu je pjenušac iz 2019. godine vinara Gorana Josipovića.

Brojne su vinarije koje se mogu posjetiti u ovom kraju. Osim već dobro poznate i najmodernije hrvatske vinarije Galić u Kutjevu, mnogo je i manjih proizvođača s kušaonama. Među njima su i vinarije Jakobović i Perak u kojima mladi vinari polako preuzimaju poslove svojih očeva, ali svjesni su kako je potrebno više toga napraviti na marketingu i brendiranju. I vinari i turistički djelatnici složni su oko činjenice kako je vinski turizam budućnost ovog kraja.

Izvrsnu promociju čini i udruga Kutjevački vinari, organizator ove vinske manifestacije koja je sadržavala i zanimljive i edukativne radionice za koje se tražilo mjesto više. Posebno atraktivan bio je dosad najimpresivniji vremeplov u povijesti graševine kojeg je vodio Željko Garmaz.

Senzacionalno kušanje 17 arhivskih butelja

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako je graševina vino koje ne stari, pokazalo je senzacionalno, dosad neviđeno kušanje 17 arhivskih butelja. Najstarija među njima je bila iz 1963. godine.

Mjesto više tražilo se i za radionicu Tome Jakopovića o sve traženijim pjenušcima od graševine, kao i za radionicu Kutjevo Grand Cru sommeliera Darka Lugarića na kojoj su predstavljeni posebni položaji graševine u Vinogorju Kutjevo.

Bila je to izvrsna promocija graševine kao najznačajnije odnosno najraširenije hrvatske loze. Kako s graševinom živi cijeli kraj, vidjelo se i na završnom događaju na kutjevačkom Trgu graševine gdje je slavio velik broj ljudi uz bogati zabavni program te ponudu vina i proizvoda OPG-a. Prepoznaju to i sve brojniji gosti koji uživaju ne samo u vinu nego i u gastronomiji, aktivnom odmoru, gostoprimstvu i ljepotama Zlatne Slavonije.

Fotografije: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.