Jug Dalmacije uvijek je privlačan, ali kad traje Festival peljeških okusa, koji se na ovom poluotoku već tradicionalno održava, prilika je to da istinski doživite destinaciju i provedete nezaboravan odmor. Jer, kako drukčije osjetiti tradiciju Pelješca nego kroz školjke, mladu janjetinu, brudet, crni rižot, jedinstvene izlete brodom i degustaciju kamenica u Malostonskom zaljevu… i naravno vrhunske pelješke plavce.
Festival koji traje od 15. do 30. lipnja i nudi sve najbolje od Pelješca – od gastro specijaliteta, preko vinskih kapljica, tradicionalno dobre zabave i prirodnih ljepota – rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje sada već treću ljetnu sezonu promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje destinacije.
Pelješka trpeza, Dani otvorenih vrata peljeških podruma i Dan mušula
I ovaj put u priču su se uključili pelješki restorani, konobe i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, njih pedesetak s promotivnim cijenama, dok će vrhunac manifestacije biti 25. lipnja na Dračama. Tamo se od 20 sati organizira tradicionalna Pelješka trpeza. Bit će to susret peljeških ugostitelja i vinara s ljubiteljima najfinijih peljeških delicija, prava fešta od hrane i vina.
Zagrijavanje počinje već 17. lipnja na Danima otvorenih vrata peljeških podruma. Osim što će po povoljnijim cijenama moći kupiti vina, posjetitelji će dobiti i vaučer za dvije gratis degustacije vina. Naselje Kuna Pelješka taj će dan, od 19 do 24 sata, biti domaćin fešte uz glazbu i – tipično za unutrašnjost poluotoka – janjetinu s ražnja.
Već sljedećeg dana, 18. lipnja, od 15 do 19 sati na Dračama se održava Dan mušula. Ovo živopisno mjesto zamirisat će na školjke poznate još i kao dagnje. One će se savršeno sljubiti s pelješkim vinima, a večer je predviđena za odličnu zabavu.
Naslovna fotografija: Pelješka trpeza/ Turistička zajednica općine Janjina