Fungi vikend – Vikend u znaku gljiva u PP Lonjsko polje

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, najavljen je za subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine.

Vikend program, kojeg priređuju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska, sadržava veliku izložbu gljiva, edukativne sadržaje o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te atraktivnu ugostiteljsku ponudu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

            Izložba gljiva će, prema preporukama epidemiologa, biti postavljena na otvorenom. Tema izložbe su gljive Slavonije i Moslavine, a kako bi ih posjetitelji što bolje upoznali sve će biti označene karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti i eventualne ljekovitosti.

            Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 10 sudionika.

            U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijska edukativna izložba Diverterra namijenjena djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te očuvanju prirode i bio raznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja ježa, morske kornjače, vidre, risa, dinarskog voluhara, medvjeda i pčele. Obilazak izložbe bit će organiziran u četiri termina.

Posjetitelji Fungi vikenda imat će priliku upoznati i projekt SavaTIES koji ima za cilj borbu protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima, pa tako i na bioraznolikost gljiva.

Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje od Zagreba te na ovaj popularni festival gljiva, koji ove godine slavi prvi jubilej svoju petu godinu održavanja, uz posjetitelje iz Sisačko moslavačke županije, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Naslovna fotografija: Tomislav Koran

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.