Otkrivamo zašto je restoran Lička kuća “must-eat” mjesto na Plitvicama

Authland banner

Nacionalni park Plitvička jezera najpoznatiji je po prirodnim ljepotama koje bez daha ostavlja turiste iz cijeloga svijeta. No najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj nudi mnogo više od toga.

Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Bogata gastro ponuda prilagođena je svakom nepcu, no ono što Plitvička jezera izdvaja od ostalih nacionalnih parkova zasigurno je restoran Lička kuća. Izgrađena 1972. godine i uređena kao inačica etno muzeja, Lička kuća jedan je od simbola Plitvičkih jezera. Svojim ambijentom i gastronomskom ponudom, temeljenom na namirnicama lokalnog podrijetla, autentično oživljava bogatstvo tradicije ličkog kraja.

Okružen ljepotama Nacionalnog parka Plitvička jezera restoran raspolaže kapacitetom od 270 sjedećih mjesta na dvije etaže.

Lička kuća – spoj iskonske Like i vrhunske gastronomije

U pripremi jela koriste se prehrambeni proizvodi lokalnog podrijetla, od kojih su mnogi zaštićeni oznakom regionalnog sustava kvalitete Lika Quality kao proizvodi proizvedeni u ekološkoj oazi Lika destinacije i provjerene sljedivosti od obiteljske farme do stola.

Uz korištenje domaćih namirnica iznimne kvalitete pripremaju vlastite temeljce te proizvode lokalni sirni namaz- ličku basu, kobasice, valjuške od krumpira pa čak i pekmez od domaće šljive bistrice, sve bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka. U Ličkoj kući se ručno proizvodi vlastita tjestenina, peciva i slastice, a svaki se dan peku i tri vrste domaćeg kruha.

Uz neizostavne specijalitete od janjetine, po kojima je Lička kuća poznata već dugi niz godina, u bogatom jelovniku naći će se za svakoga ponešto.

Autentično, domaće i bez aditiva

Uzgojena na otvorenim pašnjacima, bogatim ljekovitim i aromatičnim biljkama, janjetina iz Like je nadaleko poznat specijalitet ovog kraja, a pripremljena u modernim varijantama i s mnogo pažnje, postaje užitak za najzahtjevnije gurmanske nepce.

Prehrana nekadašnje ličke obitelji je ovisila o namirnicama koje je čovjek mogao sam uzgojiti ili nabaviti u svom prirodnom okruženju. Vođeni time, chefovi Ličke kuće su osmislili menije koji u potpunosti odražavaju raznolikost kulinarskih blaga Like.  Od jedinstvene ličke juhe, janjetine i teletine ispod peke, pastrve sa žara, povrtnog orzota, domaćeg krumpira iz Like s lukom i slaninom do savijače od šljiva i torte od svježeg lokalnog sira – ličke base, autohtona jela su inovativno pripremljena s  iskorakom u vrh moderne gastronomije.

Šetnja kroz restoran vodi vas u drugi svijet, umirujuću toplinu nekadašnje ličke kuće. Mirisi i okusi vraćaju vas u djetinjstvo i kuhinju naših baka, gdje je hrana ručno rađena od namirnica iz domaćeg uzgoja.

Zamislite samo ovaj prizor – otvoreno ognjište, pucketanje vatre koja titra ispod ražnja, zrak ispunjen aromatičnim začinima i mirisima koji najavljuju da će se svježe pečen lički specijalitet pojaviti na vašem tanjuru za samo nekoliko minuta. Otkrijte ovu gastronomsku avanturu u nezaboravnom ambijentu Ličke kuće. Dopustite da osvoji sva vaša osjetila i povede vas na putovanje kroz stoljeća tradicije ličkog kraja!

Naslovna fotografija: Restoran Lička kuća/ NP Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.