Hrvatska i službeno ispunila uvjet za ukidanje viza za Ameriku

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi portal HrTurizam.hr Hrvatska je službeno ispunila uvjet da je broj odbijenih viza hrvatskih građana za SAD pao ispod 3 posto!

U kontekstu ispunjavanja posljednjih sigurnosnih preduvjeta za pristupanje Republike Hrvatske američkom Programu izuzeća od viza, što u operativnom smislu znači razmjenu daktiloskopskih podataka između Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i američkog Ministarstva domovinske sigurnosti te FBI-ja, veleposlanik SAD-a u RH, William Robert Kohorst, obišao je u ponedjeljak zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem Centar „Ivan Vučetić“.

BAZA ZA RAZMJENU PODATAKA MUP-A, MINISTARSTVA I FBI-a

Obilazak forenzičnog Centra prvenstveno je važan u svjetlu skorašnje vizne liberalizacije za hrvatske građane koji putuju u SAD, te je ministar Božinović u svojoj izjavi za medije, održanoj nakon obilaska Centra, rekao da su u Centru vidjeli potpunu izgrađenu bazu na kojoj će se vrlo skoro odvijati interoperabilnost, odnosno razmjena daktiloskopskih podataka između MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-a, s ciljem pravodobne i točne identifikacije sigurnosno sumnjivih osoba koje prelaze granice i SAD-a i RH, ali i EU.

Nakon obilaska u izjavama za medije veleposlanik Robert Kohorst je potvrdio da je Hrvatska službeno ispod 3 posto odbijenih zahtjeva za vize, čime je ispunjen jedan od ključnih uvjeta za ulazak Hrvatske u bezvizni režim putovanja u SAD.

Drago nam je što možemo pomoći i što naši sustavi surađuju, a također nam je drago što je Republika Hrvatska pala ispod 3% odbijenih viza, što je važan preduvjet za američki Program izuzeća od viza, te smo zadovoljni napretkom na tom polju“, istaknuo je u svojoj izjavi veleposlanik Kohorst.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naslovna fotografija: pixabay.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije