Je li uistinu propao Božić jer kasne dostave iz Kine? Poklonite maslinovo ili bućino ulje, hrvatska vina, kravatu…

Ovih dana vlada velika zabrinutost novog izrazito konzumerističkog društva kako zbog pandemije i problema sa distribucijom neće biti božićnih poklona. Police su kažu polu prazne i poklone je trebalo nabavljati puno ranije. Kada pročitam ove svoje rečenice odmah primijetim kako zapravo ništa navedeno nema smisla.

Je li uistinu propao Božić jer ne možete kupiti ništa iz Kine?

Ako se vratimo baš u srž priče moramo podsjetiti kako Božić nije kupovanje poklona, a najvažnije je provesti vrijeme sa svojim najbližima i pokazati ljubav prema svakom čovjeku. No tradicionalno kupujemo poklone s istim ciljem obradovati naše najmilije i pokazati im kako nam je stalo.

Fotografije: TZ Krk, Čokolade i Praline Nautilus, Lika Destination, Varaždinska županija

Zanimljivo tijekom lockdowna brzo smo se organizirali i sve kupovali online i otkrili smo ponovo domaće proizvođače i lokalne OPG-ove. Nažalost kako nam je trebala pandemija da otkrijemo što imamo, a na još veću žalost s prvim otvaranjem opet smo se brzo vratili starim navikama. Brzo smo zaboravili da ulje i sir i povrće i voće i vino može doći do nas s obližnjeg OPG-a od našeg susjeda. Tako smo i ovog Božića očito zaboravili kako idealan poklon stiže tu iz naše bliže ili dalje okoline, a sve unutar granica Lijepe naše.

Može li nešto biti originalnije od pokloniti domaće na svjetskoj razini priznato i nagrađivano maslinovo ulje? Ili vina hrvatskih vinarija koje nerijetko nose oznake Decantera ili nekih drugih svjetskih priznanja koje jamče kvalitetu? Vinkovački Orion? Hrvatska kravata? Vukovarska golubica? Ninski cvijet soli ili aromatizirane soli domaćih brendova poput Adorable? Autohtone gastro suvenire sa turopoljskim tartufima poput čokoladnih pralina? Krčka škatula? Pazinski cukerančić? Varaždinsko bućino ulje? Zadarski Maraskino? Lička kapa? Lički sir? Paški sir? Šokački šešir? Slavonski kulen? Baranjska paprika? Hrvatska medovina? Drniški pršut? Licitarsko srce? Šestinski kišobran? Parfem s mirisom Plitvičkih jezera? Samoborski bermet?…… Dopunite niz slobodno………

Popis je toliko dugačak da bi mogla popuniti ovaj blog s još nekoliko stranica. Isprike svima koje nismo naveli, a jako ih je puno.

Fotografije: Marinko Brkić, TZ Krk, Facebook Varaždinsko bućino ulje

On line tržnice, hrvatski web shopovi, facebook grupe ili web stranice toliko je načina za naručiti ovakve poklone koji će zapravo stići do Božića. Poklon koji će uistinu obradovati i ispričati samo našu autohtonu pravu tradicijsku priču.

Poklonite ljubav ovog Božića, a potom i nešto originalno, naše s pričom. Naravno kako Božić neće propasti bez narudžbe iz Kine, neće propasti ni ako ne bude poklona važno je da ste i ovog Božića okruženi ljudima koje volite. Sretan Vam Božić i uživajte u blagdanima!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.