Ide dika kapu najerio: Vinkovačke jeseni od 10. do 19. rujna

Još samo devet dana ostalo je do početka 56. Vinkovačkih jeseni koje će ove godine zasjati svojim starim sjajem. Ponovno će nam kroz deset dana donijeti pregršt događaja i ponovno će pokazati zbog čega je s razlogom najveća manifestacija tradicijske kulture u ovom dijelu Europe.

Organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni danas je i službeno predstavio program ovogodišnje manifestacije. Za razliku od prošlogodišnjih koje su prvi put organizirane u posebnim okolnostima, 56. izdanje poprima izgled na koji smo već svi navikli. Vraćaju se Jeseni svojoj tradiciji, vraćaju se bogatstvu koje nas iz godine u godinu ostavlja bez daha, pa će svi posjetitelji kroz deset dana trajanja ponovno uživati u bogatom programu. Ove godine s nekoliko noviteta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sve počinje 10. rujna s Folklornim večerima koje će trajati do 15. rujna. Iz Vukovarsko-srijemske županije prijavljeno je 46 društava, 43 će nastupiti na Folklornim večerima, dok će tri društva biti domaćini Državne smotre folklora 18. i 19. rujna. Prvi vikend rezerviran je za najmlađe čuvare tradicijske kulture i Međužupanijsku smotru dječjih folklornih skupina. Sudjelovat će 12 županija i Grad Zagreb, a u dječjem Mimohodu u nedjelju 12. rujna moći ćemo vidjeti ukupno 47 skupina. Za zabavu poslije Mimohoda zadužen je Luka Nižetić.

Slavonski sokak svoja vrata otvara nam već prvoga dana, a kao što je to uvijek bilo tamo ćete, uz potporu tamburaša, pronaći bogatu ponudu domaćih i autohtonih proizvoda 51 izlagača. Šest vinara ove godine bit će na Vinskom sokaku u koji ćete moći od ponedjeljka 13. rujna, dok će sljedeći dan glavne zvijezde biti članovi Folklornog ansambla Lisinski koji slave 70 godina postojanja.

Vrhunac manifestacije koju, ruku na srce, svi željno iščekujemo svakoga rujna, počinje svečanim otvorenjem u petak 17. rujna. Subota je rezervirana za Državnu smotru folklora, a u nedjelju već tradicionalno odlazimo na svečani Mimohod u centru grada. Mimohod 56. Vinkovačkih jeseni obogatit će 42 domaća folklorna društva te 28 pozvanih društava, što je najviše ikada. Bit će tu i dva društva iz Srbije i BiH.

Hvala svima koji pridonose da Vinkovačke jeseni budu najveća manifestacija u Hrvatskoj i šire. Nadam se da ćemo se svi pridržavati epidemioloških mjera i truditi se nikoga ne dovesti u opasnost. Mislim da smo se naučili već živjeti s tim. Puno toga nas čeka, nešto smo morali izostaviti, ali svatko će imati priliku uživati u bogatom sadržaju za sve uzraste, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić. Naglasio je kako ove godine neće biti šatora i sve će se događati na otvorenom prostoru, točnije na pozornici u središtu grada.


Koncertni program otvorit će već 10. rujna Opća Opasnost, Luka Nižetić zabavljat će najmlađe u nedjelju 12. rujna, u srijedu će na središnju pozornicu stati grupa Vigor, dok će u petak nakon otvorenja nastupiti TS Dike, TS Slavonski Dukati i TS Slavonske Lole. Vinkovačke jeseni će u nedjelju 19. rujna zatvoriti popularna Severina.

Uz svima već omiljeni Vinski sokak, popratni program također nam donosi puno toga. Počnimo s novitetom – Dvorište ideja smještenom ispred Gradskog muzeja u kojemu će roditelji i njihova djeca moći dolaziti na brojne radionice i uživati u raznim nastupima. U prolazu Crvenog križa sportski klubovi i udruge predstavit će svoje aktivnosti, a čeka nas i svečana dodjela nagrada pobjednicima literarnog natječaja Male vinkovačke jeseni. Neizostavna je i ove godine modna revija Loreena, a s nestrpljenjem čekamo i još jedno izdanje Valensiranja u lapidariju našeg Muzeja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.