Ispričajte mi priču: Obitelj Vitasović otrkila mi je svoj put do vrhunskog vina i maslinovog ulja

spot_img

Kao urednica portala Turističke priče stalno sam u potrazi za pričama. Na svojim putovanjima, na konferencijama i predavanjima uvijek pitam ljude koja je njihova priča. Dobre priče vrijedne su dijeljenja, a jednu takvu ispričali su mi proteklog vikenda u unutrašnjosti Istre. Kada je priča ispričana s ljubavlju i kada je iza nje rezultat onda priča govori sama za sebe. Ovo je jedna od tih.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dario Vitasović – Teraboto djeluje od 1995. godine, a vlasnici su nam otkrili kako je izgledao njihov put ponosno ističući kako Teraboto nije samo vino, Teraboto je put. Put njihovih predaka. Razvoj njihovih odnosa. Put koji se nastavlja i nadopunjuje iz godine u godinu. Nešto znanja, puno truda, još više nedoumica, kako bi kod sljedeće fermentacije nastavili tamo gdje smo stali prethodne godine.

I ne mora biti aromatičnije, intenzivnije, svježije, cvjetnije. Bitno da bude različito. Da bude drugačije. Da ima što reći. Da bude posebno, pa će u moru proizvođača i potrošača pronaći svoj put.

– Teraboto je put od tradicionalne istarske kaplje do najboljeg eliksira kojega ova crvena zemlja može dati. Ljubav koju njegujemo prema lozi pretvara se iz godine u godinu u potoke prolivenog znoja, u more emocija.
Vodnjan je tradicionalno poljoprivredno područje u kojem je najviše zastupljeno vinogradarstvo i maslinarstvo. Prije 26 godina, želeći nastaviti tradiciju naših predaka na moderniji, suvremeniji način odlučili smo krenuti ulagati u modernizaciju do tada tradicionalne proizvodnje vina za svoje potrebe. Najprije smo iz drvenih bačva za vino prešli u inox, zatim uložili u sistem za hlađenje, od 2003. smo krenuli u širenje nasada vinove loze, te od nekoliko stotina čokota vinove loze došli do cca 10 tisuća čokota na 3,5 h
ektara, priča nam sa strašću Izabela Vitasović.

Teraboto vinograd je smješten na sjeveru Vodnjana, udaljen od naselja zračnom linijom nekih dva kilometra, na nadmorskoj visini od cca 130 metara. Ovaj vinograd je položen na padini prema moru s pogledom na Vodnjan i brijunski arhipelag. Ova obitelj ima i maslinike u prstenu oko Vodnjana, na čak pet različitih lokaliteta. Maslinici Corona Vespa i San Giacomo nalaze se na Istoku Vodnjana, prema Galižani. Oba su s pogledom na pulski akvatorij, brijunski arhipelag i Vodnjan. Maslinik San Antonio nalazi se na blago nagnutoj južnoj padini koja također gleda na pulski akvatorij i brijunski arhipelag. Maslinik Munida se nalazi na jugu Vodnjana, nedaleko prometnice prema Fažani i Peroju. Maslinici Bus de Piso se nalaze na sjevero-zapadu Vodnjana, nedaleko Parka kažuna, također s pogledom na more i brijunski arhipelag.

Svi su maslinici na lokalitetima na kojima su od pamtivijeka bile zasađene masline, a pred njima je berba ovih dana i trajat će desetak dana. Masline se uzgajaju na tradicionalan način, branje je ručno, a prerada se vrši hladnim postupkom iste večeri u Vodnjanskim uljarama. Početak berbe ovisi o vremenskim prilikama i dozrijevanju maslina. – Najčešće s berbom započinjemo 8. listopada, priča nam Izabela.

Nedjelja je, 25.04.2021. 13:26,  taman smo ručali i zavalili se na naše udobne divane. “Tlink” – oglasi se moj mobitel i ponovno me, kao i svakoga puta, iznenadi poruka zaprimljena putem Googlea. Pogledavamo se ja i kći Valentina (18 godina), uzimam mobitel i čitam:

Gilad: “Hi, are you open now? “

Odmah odgovaram: “Yes. We are open. 

Pitaju me za ture ja predstavljam naše četiri ture u detalje natipkam sve…čekam….Nema odgovora, nas se dvije dogovaramo još uvijek izležavajući se na divanu, kad ono “din-don” – zvoni netko na vratima. Valentina je otišla otvoriti vrata, kad tamo Gilad i njegova djevojka pozdravljaju i govore da su izabrali onu najskuplju opciju. Valentina se nudi: “Mama, ja ću”, a ja presretna, ponosna, srce veliko k’o kuća.

Brzo se dižem s divana, pripremam joj čaše, sir, pršut, zovem svoju mamu.

Ja: “Mama, spašavaj! Imaš li onog tvog domaćeg kruha i kakav kolač? Došli su nam gosti na vođenu vinsku turu!”

Moja mama: “Imam još nešto domaćega kruha od muke od suseda Bobise i onaj štrudel s našim orihima.”

Ja: “Mama, ljubim te, divna si!”

U međuvremenu je Valentina Gilada i djevojku smjestila u dvorište ispred podruma na šternu i objašnjavala im sve o našim vinima i uljima te Vesna sirevima iz obližnje Loborike, od kojih im se posebno svidio sir „Karig“. Sviđaju im se sva vina, teško im je izdvojiti koje je najbolje, na kraju se slože da je najbolji Teraboto Merlot, berba 2019. Posebno im se sviđa njegov miris šumskog voća, kupina, malina, slažu se da osjećaju u mirisu i notu čokolade. Vjerujem da bi naš susjed, sommelier Emil Perdec, bio zadovoljan.

Valentina dolazi u kuću i pita: “Please, mama, dok se ja spremim za voziti ih u brajde hoćeš li ih preuzeti i s njima odraditi prezentaciju procesa proizvodnje vina i buteljiranje vina? Znaš, to je mladi par iz Izraela. Na godišnjem su u Istri. Zamisli, ne znaju još gdje će noćas prespavati, a tako su veseli, zadovoljni i pozitivni, sve im se sviđa. Kažu da su cijepljeni.”

Stavljam masku i već žurim našim mladim gostima. I doista je sve s njima tako opušteno, vole se, uživaju u našoj prezentaciji, zahvalni što su nas našli!

Zaista “guštam” u svemu što radim i takav me pristup hrani, daje mi energiju umjesto da je oduzima, takav posao odmara. No, najljepše u ovom iskustvu bilo mi je vidjeti našu kćer kako “gušta” u obiteljskom hobiju, bolje reći strasti.

Naši mladi gosti su otišli zadovoljni i ostavili prekrasnu recenziju s 5 zvijezdica na Google i nekoliko fotografija. Spoznala sam iznova da sam zadovoljnija i sretnija kada radim ono što volim i volim ono što radim.

Kroz vino je prožeta naša filozofija življenja. Nakon godina iskustva mogu samo reći da ljudi primjećuju kad nešto radimo sa srcem i znaju to cijeniti

Ovim opisom najbolje je odgovorila na pitanje prepoznaju li gosti kada volite ono što radite.

Njena priča je nekako ogledan primjer kako izgleda život na malim obiteljskim gospodarstvima. Puno truda uz neizmjernu strast i ljubav prema onome što radite. To je jedini recept koji se tada zasigurno osjeti i u proizvodu. Bravo Vitasovići vjerujem u Vašu priču i hvala što ste je podijelili s nama.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.