Istarske kronike: vlak, bicikl i skriveno blago ispričale su nove priče kroz doživljaj Istra Inspirita

Putovanja Istrom poprimila su novu dimenziju kroz inovativni i održivi proizvod Otkrijte Istru biciklom i vlakom/ Discover Istria by bike & train. Doživljaj Istra Inspirita održao se u obnovljenom vlaku prilagođenom za prijevoz putnika i bicikala na relaciji Pula-Buzet-Pula.

Izvedba je realizirana u vlaku na relaciji Pula-Vodnjan-Svetvinčenat-Kanfanar-Pula gdje su izvođači Istra Inspirita putovali kroz vrijeme s vremenskom putnicom Maris i njezinim vremenskim strojem – biciklom kroz stanice po Istri.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Razne dogodovštine iz vagona vlaka zaintrigirale su publiku, a odabrani povijesni likovi, kao i oni izmišljeni, vezani su bili za lokacije na kojima je prošao vlak te se opisala važnost istarskih željeznica i povijest samih lokacija uz anegdote likova. Neki su se sakrili u vlaku bježeći pred zakonom, neki bili putnici, neki su se ukrcali na stanici. Kroz izvedbu povezala se teme istarskih željeznica i njezine izgradnje, njezin značaj za prometni razvoj i povezanost mjesta i gradova s biciklizmom i razvojem ovog projekta.

Prva stanica Pula bilo je mjesto gdje je publiku dočekala Maris, ali i car Vespazijan po čijoj je želji sagrađen pulski amfiteatar. U Vodnjanu u vlak se ukrcala mistična Valerie von Windischgrätz, unuka cara Franje Josipa s nakanom da ubije ljubavnicu svoga muža. Putovanje se nastavlja dalje do Svetvinčenta gdje je publiku iznenadio lik skriven u vlaku – kondukter Slavko.

Kanfanar kao zadnja stanica upoznao nas je s tragičnom pričom od zloj sudbini koja je zadesila Dvigrad kroz vječnog negativca kapetana Henryja Morgana i njegovog neprijatelja Crnobradog, jednog od najpoznatijih gusarskih kapetana u povijesti koji će pokušati preoteti vlak…

Publika se ukrcala na putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost te kroz istarske ljepote otkrila povijest koja je u našim krajevima ostavila snažan dojam na ljude i običaje.

Doživljaj je režirao Frano Novljan, ujedno u ulozi konduktera Slavka i Crnobradog, uz izvođače Sedinu Cerovac kao vremensku putnicu Maris, Lindu Kliman kao princezu Valeriju. Šandor Slacki utjelovio je cara Vespazijana dok je uloga Henryja Morgana pripala Karlu Stipiću.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.