Oakland se vraća kući – Jedini hrvatski oldtimer iz 1925. made in U.S.A.

Lika točnije Otočac ovog vikenda bili su domaćini prvog susreta povijesnih vozila Franjo Častek “Oakland se vraća kući” u organizaciji Hrvatskog oldtimer saveza, Udruge starodobnih vozila “Klakson”, Grada Otočca i Turističke zajednice Grada Otočca. Posjetitelji susreta mogli su uživati u izložbi raznih starodobnih vozila.

Zvijezda susreta svakako je bio svijetloplavi restaurirani “Oakland True Blue Six”, raritetni primjerak u svijetu i jedini u Hrvatskoj koji je 1925. godine proizveden u Americi te 80 godina boravio upravo u Otočcu u vlasništvu obitelji Častek. Sadašnji vlasnik Oaklanda i oldtimer muzeja “Presečki” Anton Presečki ove je godine ponovno barem na jedan dan Oaklanda “vratio kući” i provozao ga trgom Grada Otočca.

Uz Oaklanda posebnu pažnju posjetitelja plijenio je kabriolet Jaguar iz 1956. godine kojem je vožnja od Krapine do Otočca bila prva vožnja nakon restauracije te 60-godišnji Mercedes. Vlasnici automobila tijekom panoramske vožnje uživali su u ljepotama Gacke doline i posjetili izvor rijeke Gacke na Majerovom vrilu u Sincu.

Posjetitelji susreta osim s izloženim automobilima imali su priliku fotografirati se i sa posebno atraktivnim starim biciklom vlasnika Alena Fazlića. Inače ovakvi bicikli velikog prednjeg kotača pojavili su se 1870. godine i koštali su šest mjesečnih prosječnih radničkih plaća. Prednji kotač je s vremenom postajao sve veći i veći jer su tadašnji inženjeri shvatili da što je veći kotač, to se dalje može putovati jednom rotacijom pedala. Mogli ste tako u to vrijeme kupiti kotač koji je toliko velik koliko vam to dopušta veličina vaše noge. Ovaj stroj je prvi stroj u povijesti koji je nazvan bicikl “dva kotača”.

Kako bi se dašak prošlosti dodatno osjetio članovi Folklornog društva Otočac šetali su ulicama Otočca u prigodnim kostimima koji su za ovu prigodu posuđeni iz Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević Gospić.

Prvi oldtimer susreti bili su pun pogodak pa je Turistička zajednica Grada Otočca potvrdila kako će se susreti povijesnih vozila Franjo Častek u Gradu Otočca nastaviti održavati i dalje te će postati dio turističke ponude. Za tri godine, točnije 2025. godine Oakland će proslaviti 100. rođendan, a iz Grada Otočca i Hrvatskog oldtimer saveza već najavljuju posebnu proslavu.

Nije čest prizor na ulicama grada ugledati 97. godina star oldtimer pa je izložba bila zanimljiva i posjetiteljima, a na stogodišnjicu Oaklanda Otočac će biti centar ljubitelja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.