Jedinstveno iskustvo: Po prvi puta održan Rafting za slijepe osobe na Mrežnici

Uz stručno vodstvo posebno obučenih, profesionalnih skipera tvrtke Croatia Open Land Tours DMC na rijeci Mrežnici po prvi puta je održan rafting za slijepe osobe na kojem su sudjelovali članovi Udruge slijepih USKA.

Slijepe osobe Mirsad Bećirović i Elena Mrkonja upustili su se u avanturu raftinga na Mrežnici pod stručnim vodstvom Kreše Rogoza, direktora i vlasnika agencije Croatia Open Land te skipera Hrvoja Pupića i Filipa Ferderbera koji su obučeni za sigurno ponašanje na divljim vodama licencom WRT Pro Rescue 3 te imaju iskustva rada s osobama s invaliditetom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Slijepe osobe tako su po prvi puta isprobale iskustvo raftinga spustom niz Mrežnicu, rijeku koja je pogodna za vožnju čamcem zbog mnoštva slapova i dovoljno je pitoma da bude prihvatljiva i za spust osoba s invaliditetom.

Avantura na Mrežnici počela je detaljnim objašnjavanjem spusta, davanjem svih potrebnih informacija o provođenju raftinga te naravno detaljnim sigurnosnim uputama. U svakom čamcu nalazio se po jedan skiper i jedna slijepa osoba koji su zajednički prošli turu dugu oko dva sata i pokazali kako je rafting pristupačan osobama s invaliditetom, posebice osobama s oštećenjem vida.

Sam rafting prilagođen slijepim osobama uključuje opširan razgovor za vrijeme vožnje, a skiperi su opisivali floru i faunu prekrasne Mrežnice i njenih slapova, okružene riječnim kanjonima te šumama bukve i graba. Za slijepe osobe bio je to izniman doživljaj koji su doživjeli kroz sva druga osjetila –  kroz mirise prirode, toplinu sunca, šum slapova, ljuljanje valova, prskanje kapljica i svih ostalih osjećaja koji čine vožnju čamcem.

Naravno, i slijepe osobe su zajednički veslale cijelo vrijeme, dok je u pratnji bila videća pratiteljica Sanja Jakić iz udruge slijepih USKA. Ova jedinstvena suradnja tvrtke Croatia Open Land Tours DMC i udruge slijepih USKA, još je jedan korak u pomicanju granica u životu osoba s invaliditetom i njihove inkluzije u sportsko-rekreativne aktivnosti i sve segmente življenja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.