Jesmo li vinska zemlja? Na Decanteru hrvatska vina dobila 358 medalja

Objavljeni su dugo očekivani rezultati Decanter World Wine Awards 2023. Najveće svjetsko vinsko natjecanje imalo je do sada najveći izazov odabrati najbolje među prijavljenih rekordnih 18.250 vina iz 57 zemalja, prenosi portal HrTurizam.hr.

Na natjecanju 2023. okupila se utjecajna grupa od 236 vinskih stručnjaka, uključujući 53 majstora vina i 16 majstora someliera, iz 30 zemalja. S preko 100 inozemnih sudaca i talentiranih regionalnih stručnjaka usredotočenih na ono što je u čaši, rezultati DWWA potrošačima i trgovini nude pouzdan vodič u dinamičan svijet vina.

Za Lijepu našu svakako se može reći kako je i vinska zemlja, imamo četiri vinske regije Slavonija i Podunavlje, Dalmacija, Istra i Kvarner i Bregovita Hrvatska i svaka od njih ima svoje vinske ceste na kojima se nalaze podrumi brojnih marljivih vinara. Vinske ceste su turistička atrakcija koja privlači brojne domaće, ali i strane posjetitelje, a osmišljene su tako da posjetitelje vode kroz vinograde i u obilazak okolnih znamenitosti.

Foto izvor: UDRUŽENJE VINARSTVA HGK

Decanter 2023: Hrvatska vina zlatna, srebrna i brončana

Prošle godine su Hrvatska vina osvojila 314 medalja i to 3 platinaste, 16 zlatnih, 111 srebrnih medalja i 184 brončane medalje, a ove godine naša vina dolaze s 358 medalja od čega 25 zlatnih, 129 srebrnih te 204 brončane medalje. Iako smo osvojili više Decanter priznanja, ove godine nemamo niti jedno vino u platinastoj kategoriji, a Hrvatska do sada na Decanteru nije imala vino u Best in Show odnosno za sada se nismo se plasirali u 50 najboljih vina na svijetu.

Najbolja ocijenjena hrvatska vina u sklopu 20. izdanja Decantera su vina Vinarije Korta Katarina, Kutjeva, Kabola i Benvenuti koja su osvojila 96 bodova i zlatnu medalju. Cijeli popis nagrađenih hrvatskih vina pogledajte OVDJE

Naslovna fotografija: Ivan Ripić, izvor: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.