Jeste li već obišli lokacije snimanja Game of Thrones u Hrvatskoj?

spot_img

Igra prijestolja, koja se emitirala od 2011. do 2019. godine, privukla je široku i iznimno aktivnu bazu obožavatelja diljem svijeta. Osim toga serija je pobrala hvalospjeve televizijskih kritičara, a osvojila je i rekordnih 38 prestižnih nagrada Emmy, uključujući i nagradu za najbolju seriju dvije godine za redom. Jedna od najvećih serija u povijesti televizije rušila je rekorde svakom novom sezonom i svakom novom epizodom, a epska priča o izdaji i plemenitosti, hrabrim junacima i bešćutnim negativcima u borbi za Željezno prijestolje prikovala je milijune ljudi za ekrane.

Velika zvijezda serija bila je i Hrvatska, u čijim su se prekrasnim gradovima i krajolicima odvijale bespoštedne bitke i kovale intrige za preuzimanje najpoželjnijeg trona na svijetu. Pa prošetajmo po lokacijama koje su u proteklih nekoliko godina bila mjesto snimanja Igre prijestolja i koje preporučava Croatia.hr

Dubrovnik – Kraljev Grudobran

Dubrovnik
Foto: Pixabay

Teško da postoji bolja kulisa od svjetskog bisera Dubrovnika za glavni grad Sedam kraljevstva. Nikakvi posebni filmski efekti nisu bili potrebni da se Stari grad pretvori u Kraljev Grudobran. Opasan moćnim zidinama, opijen vječnim ljetom i tirkiznim Jadranskim morem, Dubrovnik je punih sedam sezona za Oscara igrao ulogu grada intriga i žudnje za vladavinom i moći. Posjetite stubište Velikog bratstva Baelor kojim je Cersei Lannister krenula u „hod srama” ulicama Kraljeva Grudobrana. Tu je i Crvena utvrda, sjedište kralja Andala i Prvih Ljudi. Što kažete na legendarnu bitku za Crnovodu gdje je pregažena moćna flota Stannisa Baratheona koja je snimana na plaži Šulić podno zidina Starog grada?

Jeste li znali da kod tvrđave Minčeta možete koračati kao i Daenerys Targaryen kada je tražila svoje izgubljene zmajeve u Kući neumirućih? I to, naravno, nije sve. Igra prijestolja snimana je na više od 15 lokacija u gradu, ali najbolje je da dođete sami sve istražiti i proživite svaku epizodu serije. Dubrovnik zna sve tajne Kraljeva Grudobrana.

Arboretum Trsteno – Tyrell, High Garden

Arburetum Trsteno
Foto: Facebook Arburetum Trsteno

U Westerosu su bila dopuštena sva raspoloživa oružja jer, kako je to Cersei Lannister lijepo rekla, u Igri prijestolja ili pobjeđuješ ili umireš. Željni ste intriga, razmjene tajni i malo diplomacije? Za to nema boljeg mjesta od Arboretuma Trsteno udaljenog 20-ak kilometara od Dubrovnika, u čijim su se vrtovima kovali planovi i budućnost Sedam kraljevstva. Ako malo bolje naćulite uši, još uvijek možete čuti konspirativni šapat Margaery i Lady Olenne Tyrell te lordova Baelisha i Varysa. A uz njih tu se sigurno negdje krije i Sansa Stark.

Lokrum – Qarth

Dubrovnik i Lokrum
Foto: Pixabay

Za razliku od Daenerys Targaryen koja je danima putovala do trgovačkog grada Qartha gdje je tražila saveznike, vama će do Lokruma trebati desetak minuta brodićem. Mali mistični otočić u blizini Dubrovnika koji je, prema legendi, spasio i engleskog kralja Rikarda I., poznatijeg kao Rikard Lavljega Srca, zavest će vas na prvi pogled bujnom vegetacijom, opojnim mirisima i pjesmom cvrčaka. U ovim su vrtovima u Igri prijestolja vladali “oni čiste krvi”. Prošećite stazama gdje su koračali Khaleesi i njezin moćni domaćin Xaro Xhoan Daxos. A dok ste na otoku, možete i sjesti na Željezno prijestolje, koje se nalazi u benediktinskom samostanu. Samo pazite, imat ćete mnogo neprijatelja…

Ston – Kraljev Grudobran, Eyrie

Ston
Foto: Unsplash

Kraljev Grudobran ulijevao je strahopoštovanje svojim neprijateljima moćnim zidinama na kojima su se razbile najveće flote i odustale najupornije vojske Sedam kraljevstva. Taj su neprobojni bedem u Igri prijestolja 5,5 kilometara duge zidine u Stonu, gradiću na poluotoku Pelješcu, udaljenom sat vremena vožnje od Dubrovnika. Prošećite najduljim sačuvanim fortifikacijskim sustavom na svijetu nakon Kineskog zida i osjećajte se moćno poput brojnih vladara Westerosa. I za kraj mali spoiler, impresivne zidine nisu sagrađene za potrebe serije. Postoje tu još od 14. stoljeća.

Split – Meereen

Dobro došli u grad muzej. Mediteranski dragulj koji je očarao i rimskog cara Dioklecijana. Split je jednostavno bio savršen ambijent za fantastični i okrutni svijet Westerosa. U tajanstvenim podrumima Dioklecijanove palače čija je unutrašnjost poslužila za dočaravanje grada Meereena koji je od ropstva oslobodila Daenerys Targaryen čuvali su se i trenirali moćni zmajevi za nadolazeće bitke, a debele zidine kriju i tajnu vojske Sivog Crva i Neokaljanih koji su se do posljednjeg daha borili za njezin povratak na Željezno prijestolje.

Dok šećete mističnim putevima drevne palače pazite da ne upadnete u zasjedu Sinova Harpije, a ne jamčimo da u mračnim hodnicima Khaleesi nije zaboravila neku svoju leteću bebu. I to nije sve, u samom centru grada otvoren je muzej posvećen seriji koji na lijep način zaokružuje putovanje u fascinantni svijet Igre prijestolja.

Klis – Meereen

Tvrđava Klis
Foto: Pixabay

Poput stamenog gospodara, ova tvrđava nazvana po klisuri, na kojoj je smještena između brda Kozjak i Mosor, već stoljećima pazi na Split. U skladu s obiteljskim geslom Targaryena “Vatra i krv”, Daenerys je u ovoj kombinaciji okrutne ljepote dalmatinskog zaleđa i savršenih pogleda na more osvojila Meereen, najveći od robovlasničkih gradova.

Tura koja slobodno može nositi naziv “Osjećajte se moćno poput Khaleesi” vodi vas povijesnim zidinama i putovima na kojima su u seriji robovlasnici životom platili sukob s plavokosom vladaricom. A kad se popnete na vrh tvrđave, uživat ćete u istom pogledu kao i “Majka zmajeva”. Zanimljiva je podudarnost činjenica kako je Klis bio prvi glavni grad Hrvatske u vrijeme dinastije Trpimirovića.

Trogir – Qarth i Kaštel Gomilica – Braavos

“Najvelebniji grad na svijetu koji je ikada bio i bit će” izraz je koji se u seriji upotrebljava za opis Qartha, a vrlo ga je lako zamisliti i kao idealan opis Trogira, čiji je povijesni centar pod zaštitom UNESCO-a. Ljepota ovog dalmatinskog gradića koji se smatra najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom u srednjoj Europi sjajno se uklopila u priču o velebnom trgovačkom gradu kojim vladaju Trinaestorica.

Dok prolazite znamenitostima kao što su tvrđava Kamerlengo, zidine i katedrala sjetit ćete se kako je Trogir bio mjesto u kojem su prepredeni trgovci predvođeni samoprozvanim kraljem Qartha Xarom Xhoanom Daxosom zarobili Daenerysine zmajeve. Osveta “Majke zmajeva” bila je strašna. U neposrednoj blizini Trogira na samo 15 kilometara nalazi se i Kaštel Gomilica, jedna od sedam Kaštela, čiji su lučica i dvorac Kaštilac poslužili kao dio grada Braavosa.

Šibenik – Braavos

Sjećate se Arye Stark, neustrašive kćeri Lorda Eddarda Neda Starka, koja je spasila svijet živih usmrtivši Noćnog kralja. Jedna od njezinih avantura događa se upravo u Šibeniku kada jedrenjak s princezom nakon prolaska kolosalnog titana uplovljava u slobodni grad Braavos u kojem se savršeno vide Tvrđava sv. Nikole te konture prekrasnih građevina u pozadini.

Uz Kaštel Gomilicu, ovaj dalmatinski dragulj odigrao je ulogu moćnoga bankarskog središta Sedam kraljevstva, a šibenska katedrala sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a bez ikakve je dodatne kostimografije postala Željezna banka, najmoćnija financijska institucija poznatog svijeta. U blizini Šibenika nalazi se i Nacionalni park Krka čija je čarobna igra prirode s čudesnim slapovima poslužila za dočaravanje putovanja Riječnim zemljama.

Šibenik
Foto: Pixabay

Izvor: Croatia.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.