Jeste spremni za plutajuće kuće? Dizajn je dosegnuo savršenstvo, a potražnja raste

S obzirom kako je naša Zemlja većinom površine pod oceanima, budućnost su plutajuće kuće, posebice s porastom razine mora procjenjuje se kako će ovakve kuće u budućnosti postati sastavni dio života. Hrvatska za sada zakonski nije predvidjela ovu mogućnost dok u nekim državama niču cijele vile na moru. Pronašli smo čak i jednu plutajuću kapelicu.

Iz nekog razloga možda zbog sveopće nestašica stanova i naše potrebe da “pobjegnemo” od svega, dizajneri i tržište nekretnina u posljednje su vrijeme dizajnirali niz nevjerojatnih projekata fantastičnih plutajućih kuća. Daleko od luksuznih brodova, ove vodene kuće iz snova puno su inovativnije od tipičnih luksuznih jahti. Neke su namijenjene na turizam, dok se druge čine kao legitiman prijedlozi za alternativno stanovanje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Možete li se zamisliti da živite u kući na moru? Uistinu na površini mora, ne na obali uz more?

Izvor: YouTube Future Tech

Jahte za stanovanje i drugi plutajući domovi budućnost su stanovanja, posebice uslijed klimatskih promjena. Možemo pretpostaviti da ćemo s godinama vidjeti puno plutajućih četvrti. Vjerojatno u Miamiju, New Yorku i Tokiju. Gradovi će počinju doživljavati površine vode kao podlogu za arhitekturu budućnosti.

No iako u Hrvatskoj zakonski nije moguće imati kuću na moru pronašli smo projekt započet 2015. godine tvrtke Fuchs, Wacker koja je objavila nacrt plutajuće kuće na Hvaru. Projekt se nalazi na službenom webu njemačke tvrtke na linku “budući projekti” te je jasno kako se radi samo o nacrtu. Je li ovo tek san ili će san postati java?

Poslali smo mail na ovu tvrtku i postavili isto pitanje. Odgovor još uvijek čekamo. Možda će priča dobiti nastavak. Do tada pogledajte fantastična rješenja. Primjerice ovaj je projekt iz 2018. godine tvrtke iz Bugarske HOME AFLOAT LTD.

Ili ovu nevjerojatnu luksuznu kuću na tri etaže predstavljenu u Dubaiju projektiranu od strane ekipe Designboom s nevjerojatnim podvodnim sobama s pogledom u ocean. Ova luksuzna plutajuća jahta/kuća nazvana Seahorse villa ima potpuno opremljenu kuhinju s blagovaonicom i otvorenim dnevnim boravkom, ima prozore od poda do stropa koji pružaju pogled na nevjerojatne prizore iz oceana. Kad je stakleno pročelje otvoreno, sunčalište postaje produžetak stambenog prostora. Na gornjoj palubi prostor je prikladan za objedovanje na otvorenom i opuštanje s mini barom, kuhinjom i jacuzzijem sa staklenim dnom.

Kada krenete u istraživanje plutajućih kuća uvidjet ćete kako je ovo odličan način stanovanja, a kuće su kao iz snova. No snovi možda uskoro postanu stvarnost, a površine mora i oceana pa i rijeka i jezera možda uskoro postanu stambene četvrti. Budućnost je tu, jesmo li spremni?

Naslovna fotografija: web Fuchs, Wacker / projekt kuće u uvali na Hvaru

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.