Jutra u poljima soli – iskoristite priliku obići Solanu Pag

Sol je bijelo zlato grada Paga, a ovdje se organizirano proizvodi duže od tisuću godina. Paške solane spadaju u najstarije na istočnoj jadranskoj obali, a prvi spomen na njih kronike bilježe u 10. stoljeću.

Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je, proizvodnja je modernizirana i danas se Solana Pag zajedno sa svojim solinama i bazenima od ilovače za isparavanje prostire na površini od oko 2 milijuna m2, što je čini najvećim proizvodnim pogonom u Hrvatskoj.

Obilazak polja soli novi je projekt Solane Pag koji će obogatiti turističku ponudu Grada Paga, a posjetiteljima pružiti nezaboravno iskustvo branja soli kao i informacije o proizvodnji ovog bijelog zlata koje je u prošlosti prehranilo mnoge generacije Pažana. Na ovaj način, paška sol će vratiti značaj kojeg je imala u povijesti grada Paga i njegovih stanovnika.

Solana Pag d.d. organizira besplatan obilazak solanskih polja uz stručno vodstvo čarobnog naziva „Jutra u poljima Solane Pag“ i to svakim radnim danom u vremenu od 7 do 10 sati, počevši od utorka 12. srpnja ove godine.

Svi zainteresirani posjetitelji mogu se prijaviti za besplatan organizirani obilazak i branje cvijeta soli, a posebna zanimljivost je i to kako će oni koji to požele moći ubrani cvijet soli, uz simboličnu naknadu za staklenku, pa sa sobom ponijeti uspomenu na proživljeno jutro u poljima solane.

Obilazak traje 60 minuta, a broj posjetitelja je ograničen pa je obvezna prethodna najava isključivo putem maila. U mailu je potrebno naznačiti željeni datum i termin obilaska u 7, 8 ili 9 sati, ime i prezime, te broj osoba u pratnji.

Novost u ponudi Solane Pag d.d. je i novootvorena BUTIGA SOLI na lokaciji Solane Pag u kojoj će posjetitelji moći nabaviti sve proizvode naše najveće solane, a među njima valja posebno istaknuti solni cvijet u novom ekološkom pakiranju.

Projekt „Jutra u poljima soli solane Pag” provodi se u suradnji s Udrugom poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“ čiju oznaku nosi i paška sol. Solana Pag je ovim potezom napravila veliki korak u uključenje u turističku ponudu grada Paga, što će nesumnjivo izazvati veliko zanimanje posjetitelja Paga koji su do sada mogli samo iz daljine promatrati solanska polja.

Solana Pag d.d. je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku. Sol proizvedena u Solani Pag sadrži niz minerala od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje, a modernim postrojenjima provodi se njezino jodiranje, zbog čega je nezaobilazni dio svake zdrave prehrane.

Želite li iskusiti kako miris morske soli u rano jutro i pogled na svjetlucave bazene iz kojih voda polako isparava i stvara bijelo zlato, svakako iskoristite ovu priliku za obilazak Solane Pag.

Foto: Solana Pag d.d.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.