Pogledajte napredak radova na katedrali Notre-Dame koja je prije 5 godina pretrpjela razorni požar

spot_img

Povijesna pariška katedrala Notre-Dame u pet godina renoviranja doživjela je brojne uspone i padove – od kašnjenja zbog pandemije, do preranog odlaska voditelja projekta. No sada se predviđa da će biti obnovljena do kraja 2024.

Katedrala Notre-Dame u pet godina renoviranja doživjela je brojne uspone i padove - od kašnjenja zbog pandemije, do preranog odlaska voditelja projekta
Katedrala Notre-Dame, Autor: Ian Kelsall

Kultna znamenitost građena 1163. za vrijeme vladavine kralja Luja VII. i dovršena 1345. godine, bila je cijenjena zbog svoje arhitektonske ljepote i povijesnog značaja.

Sada se jedno od najpopularnijih francuskih turističkih atrakcija polako vraća u život nakon razornog požara koji je izbio u travnju 2019. što je dovelo do rušenja njenog krova i tornja.

katedrala Notre Dame
Katedrala Notre-Dame, Autori: Rudy i Peter Skitterians

Vremenski slijed obnove

Travanj 2019. – hara razorni požar, ruši krov i toranj te uništava unutrašnjost. Ulaže se monumentalni napor u renoviranje veličanstvene građevine, a francuski predsjednik Emmanuel Macron daje obećanje da će se obnoviti u roku pet godina.

Lipanj 2020. – Pandemija odgađa radove, ali uklanjanje pougljenjenih skela koje su okruživale toranj usred prethodnih restauratorskih radova bio je značajan korak naprijed.

///Sveti Trn na Pagu: Samo dva mjesta na svijetu čuvaju ostatke Kristove trnove krune

Kolovoz 2020. – Ulažu se veliki napori u obnovu orgulja, najvećeg glazbenog instrumenta u Francuskoj. Orgulje s 8000 cijevi su preživjele požar, ali su ostale prekrivene otrovnom olovnom prašinom. Završetak demontaže, čišćenja i ponovne montaže očekuje se ove godine.

Ožujak 2021. – Prvi od očekivanih 1000 stabala hrastova namijenjenih ponovnoj izgradnji tornja odabrani su u šumi Bercé u francuskoj regiji Loire.

Foto: Pixabay

Rujan 2021. – Radovi na osiguranju konstrukcije konačno su dovršeni nakon što su tesari, stručnjaci za skele, penjači i ostali pomogli u izgradnji privremenih konstrukcija i posebnog golemog ‘kišobrana’ za zaštitu tornjeva, svodova i zidova opožarenog objekta bez krova. Počinje nadmetanje za nastavak rekonstrukcije.

Proljeće 2022. – Majstori staklari i bravari iz cijele Francuske započinju naporan proces čišćenja i restauriranja glasovitih vitraja. Pomoć stiže i iz inozemstva – njemačka katedrala u Kölnu obnavlja četiri prozora.

katedrala Notre Dame
Katedrala Notre-Dame, Izvor: Pixabay

Srpanj 2023. – Podignute su masivne hrastove rešetke koje privlače Parižane svjedočiti nečemu što se opisuje kao čarobni trenutak.

Kolovoz 2023. – Francuska oplakuje iznenadnu smrt Jean-Louisa Georgelina, generala francuske vojske koji je bio postavljen za nadgledanje obnove. Predsjednik Macron pozdravlja ga kao “najvećeg vojnika” posvećenog obnovi katedrale “kamen po kamen”.

Prosinac 2023. – Zlatni pijetao, ponovno zamišljen kao feniks, vraćen je na vrh tornja, simbolizirajući ponovno rođenje Notre Damea. U vremenskoj kapsuli unutar pijetla pohranjene su vjerske relikvije.

Veljača 2024. – Uklonjene su skele kako bi se otkrio novi toranj katedrale ukrašen zlatnim pijetlom i križem. Javnost ima priliku vidjeti obnovljenu katedralu prije njezina velikog ponovnog otvaranja.

///Šest neobičnih običaja iz cijeloga svijeta povezanih s prijestupnom godinom

Restauratori se nadaju kako će se katedrala moći ponovno otvoriti do kraja 2024. Ovaj ambiciozni projekt dokaz je ljudske otpornosti i umjetničke predanosti.

Napredak radova pogledajte u videu:

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.