Klupa koja priča

Na svega tridesetak kilometara udaljenosti od dragog nam Zagreba u Velikom Trgovišću, poznatijem kao rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika, postavljena je prva u nizu – klupa koja govori kao dio projekta Hrvatski velikani Zagorja.

Turistička zajednica područja Tuhelj, Klanjec i Trgovišće krenula je sa inicijativom obilježavanja lokaliteta vezanih uz hrvatske velikane sa ovog područja koji su ostavili veliki značaj u hrvatskoj povijesti. To su:  pokretač Seljačke bune još davne 1573. godine Ambroz Broz, poznatiji kao Matija Gubec,  Antun Mihanović – tvorac hrvatske himne Lijepa naša koji je zadnje godine svog života proveo u Klanjcu, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kipar Antun Augustinčić, Josip Broz Tito, Veronika Desinička i drugi.

U čast prvog hrvatskog predsjednika u neposrednoj blizini njegove rodne kuće, uređeno je odmorište sa turističkom kartom i interaktivnom klupom koja govori. Klupa je edukativnog karaktera a pritiskom na tipku, možete izabrati i poslušati priču o Velikom Trgovišću i njegovoj povijesti, ili priču o hrvatskim velikanima i dr. Franji Tuđmanu koji je odrastao u ovom mjestu “med zelenim zagorskim bregima”.

Ostale takve interaktivne klupe postaviti će se pored Spomen škole dr. Franje Tuđmana također u Velikom Trgovišću, u Tuheljskim Toplicama, u Dubrovčanu… a možda vas priča o Zagorju i velikanima ovog kraja inspirira da upoznate Zagorski kraj i blagodati koje ono pruža! 

Fotografije: Jelena Holenko

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.