Kozjak me ‘oborio’ s nogu svojom ljepotom!

Dugo nisam pisala blog, kaže Mirjam, ajmo Matilda :-)

Pa evo ovako ćemo polako početi:

Za one koji ne znaju, Orlovo gnijezdo (598 m) nalazi se na planini Kozjak, iznad Kaštel Kambelovca u blizini Splita, na samim liticama poznate stijene Koludar, visoke oko 150 metara.

Ima otvoreno ognjište, stol i klupe te se u njega može smjestiti 10 osoba. Sagradili su ga zaljubljenici u planine i prirodu Ivo Tadin (Zorzi) i Ivan Tadin (Butir), a nalazi se vlasništvu HPD Ante Bedalov.

Početna točka bila je groblje u Kaštel Kambelovcu, a zahvaljujući dojavi vrsne planinarke Anite Palada bili smo na pravom putu do planinarske kuće pod Koludrom do koje nam je trebalo nešto manje od sat vremena. Malo odmoriš, i nestrpljivo kreneš dalje jer cilj je jedan i jedini: popet se do skloništa Orlovo gnijezdo kako god znamo jer ga gledam godinama a činio se nedostižnim.

Dan kao izmišljen, malo u buri ali taman da sve savršeno vidimo, a sunca na pretek… milina Božja! Nastavljamo put dalje, malo istina zbunjeni jer jedina markacija je ferata ’30, pa razmišljam u sebi ali ne odustajem: a pa neću se valjda morati “verati” po stijeni, ali sve za cilj!

Bila sam jako sretna kad smo došli do ferate i vidjeli da postoji markacija i normalna staza do Orlovog gnijezda i još malo i eto nas! Valjalo bi da sam negdje pročitala na kamenu toliko i toliko do Orlovog gnijezda, nekako bi mi bilo lakše, ali uspon nije težak i moja preporuka svima je da idite u planine, jer tamo nema zime.

Stigli do skloništa za manje od sat vremena. Oduševila me ta mala uzidana kućica na rubu stijene Koludra i ostavila me bez daha. A s ruba stijene pruža se predivan pogled prema Kaštelima i Splitu! Sklonište je trenutno u fazi renovacije jer na žalost uvijek ima loših ljudi koji čine loše stvari pa je ta sudbina dopala i ovo predivno mjesto.

Stoga prenosim apel od planinara: Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj! Tijekom travnja i svibnja planinari društva planiraju radne akcije tijekom kojih će obnoviti sklonište i planinarsku kuću. Tko poželi pomoći, može im se javiti i svojim primjerom pokazati koliko je važno graditi, a ne rušiti. Voljeti prirodu, a ne uništavati je. Ostaviti u nasljeđe budućim generacijama utočište kakvo zaslužuju!

Spust nazad kao Janica i Ivica, bez štapova za planinarenje i gojzerica nigdje.

I tako prođe dan, dan kao san, pa napunjenih baterija u nove radne i životne pobjede.

Ukoliko se odlučite za ovakav ili sličan doživljaj slobodno posjetite web stranicu www.magnificent-croatia.com te nam se javite za savjete ili informacije.

Trajanje doživljaja: 4 do 5 sati prirode i dobra društva.

Veliki pozdrav svima iz srca Dalmacije – Splita!

Fotografije: Matilda Kežić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.