499. Krčki sajam Lovrečeva: Oživjet će srednjovjekovna povijest u pitoresknom Krku

Počelo je odbrojavanje do iščekivanog 499. Krčkog sajma – Lovrečeve, koji će se u pitoresknom gradu Krku održati od 8. do 10. kolovoza.

Krčki  sajam ili Lovrečevu, sa sigurnošću možemo proglasiti najstarijom gradskom manifestacijom. Ovaj veliki godišnji sajam, najvjerojatnije srednjovjekovnog porijekla, 1524. godine ponovno su odobrili providur Grimani i kamerleng (komornik) Morosin, kada je grad Krk bio pod vlašću Mletačke Republike. Sajam je organiziran povodom blagdana sv. Lovre, 10. kolovoza, u trajanju od tri dana.

Zahvaljujući gradskom sajmu, u Krk je dolazilo mnoštvo puka s čitavog otoka, ali i drugih krajeva, a trgovalo se prehrambenim namirnicama, stokom, vunom, suknima, sredstvima za rad, bakrenim posuđem, bačvama, predmetima ručne izrade, ali i onim skupocjenima od zlata i srebra, i to uz poseban režim koji je omogućavao povoljnije trgovanje. Štandovi prodavača bili su postavljeni uzduž poljane sv. Lovre, čime je taj dio grada poprimao živopisan izgled.

Ta se poljana prostirala uz Velika gradska vrata, nad gradskom lukom i, upravo zbog održavanja sajma, imala je značajnu ulogu u životu grada. Trodnevni se sajam tijekom godina sve više razvijao, prerastavši u jedno od glavnih društvenih događanja.

Na nekoliko različitih lokacija, u trajanju od tri dana, u gradu Krku odvijat će se centralni dio manifestacije – sajam tradicionalnih proizvoda malih proizvođača i OPG-ova s područja otoka Krka, ali i ostatka Hrvatske, dok će se zabavni dio manifestacije u večernjim satima događati na krčkoj rivi.

Za vrhunsku atmosferu na rivi ove godine su zaduženi Night Express, Mauro Staraj i La Banda, Techno Vikings, TBF, Infinity i Psihomodo Pop.

Krčku povijest oživjet će članovi brojnih povijesnih udruga, a na Trgu Kamplin bit će izložena srednjovjekovna viteška oprema. Ondje će se odvijati kraći igrokazi i skečevi, viteške borbe, radionice za djecu te demonstracije viteških vještina i znanja. Posjetitelji se posljednjeg dana sajma mogu upustiti u besplatnu interpretacijsku šetnju na temu ”Od krša do zlata”, a koja će biti izvedena na engleskom jeziku. Dodajmo na kraju kako je ulaz na sve programe besplatan.

Izvor i foto: TZ Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.