LA FEST vas poziva da upoznate Lasinju – malo mjesto velike povijesti

“LA FEST”, manifestacija koju po prvi puta organizira Općina Lasinja, posjetiteljima će od 13. do 19. lipnja ponuditi ono najbolje iz Lasinje: glazbu, likovnu umjetnost, dramsku umjetnost, sport, edukativni i zabavni sadržaj, a sve to uz poseban gastro doživljaj za sve uzraste.

Lasinja se nalazi u nizini gdje Kupa započinje svoj mirni tok prema ušću. Rijeka je ovjekovječena i u grbu Lasinje, kojeg osim Kupe resi i lastavica – ptica koja simbolizira povijesnu priču o lasinjskoj kulturi.

Lasinjska je kultura poznata eneolitička kultura iz razdoblja od 3700. do 3200. godine prije Krista, a razvila se na lasinjskom području i proširila kontinentalnom Hrvatskom i bosanskom Posavinom, Slovenijom, Koruškom i Mađarskom oko Blatnog jezera. Nazvana je prema lokalitetu Talijanovo brdo u Lasinji. Dovoljno da vas inspirira za istraživanje ovog kraja? Velika je to povijest u malom mjestu!

A kakve veze imaju lastavice s Lasinjskom kulturom? Lastavice na specifičan način grade svoje domove, baš kao što su i davni stanovnici lasinjskog kraja imali specifičan način izrade keramičkih posuda i ukrasa. Tko zna, možda su im baš ove ptičice bile inspiracija. Osim toga, lastavice su – prema vjerovanju starih Slavena – svete ptice koje spajaju nebo i zemlju, pa je možda upravo zato u ovom kraju izgrađeno toliko crkvi kroz povijest. Tu su ostaci ruševina župne crkve svetog Antuna Padovanskog, ali i novosagrađena crkva istog imena, a ako krenete u malo istraživanje povelikog broja kapelica, uzmite si dovoljno vremena.

LA FEST – bogat program tijekom cijelog tjedna

Manifestacija “LA FEST” odvijat će se cijeli ovaj tjedan. Ponedjeljak je rezerviran za umjetničku izložbu slika i jazz koncert na otvorenom pod nazivom “JAZZ&WINE”. Posjetitelji će čuti duo Valerija Nikolovska & Viktor Lipić, te kušati domaći sir i vino.

Kultura u dramskom obliku ono je što će se dogoditi u utorak, a nastupit će KUD “sv. Juraj” iz Draganića s glazbeno-dramskim koncertom “Ki peva, zlo ne misli”.

Festival “TamburaLA” je prilika za upoznavanje drugačijeg opusa koji može biti sviran korištenjem tamburica. Prilika za poslušati vrhunske glazbenike nudi se u četvrtak u, u župnoj crkvi u Lasinji.

Petak i subota su predviđeni za dječji i veteranski turnir, nakon kojega slijedi glazbeni program. Nedjelja nudi puno događaja od kojih posebno izdvajamo biciklijadu “LA tour”smotru folklora “Pokuplje u srcu Lasinje” te dane otvorenih vrata Spomen sobe Udruge branitelja, DVD-a Lasinja te etno kuće.

Program završava nastupom tamburaškog benda, a u nedjelju će u popodnevnim satima OPG-ovi izložiti svoje proizvode. Za djecu će tu biti osiguran besplatan kutak za zabavu, a bit će moguće okušati se i u jahanju konja.

Više detalja o programu i manifestaciji možete pronaći OVDJE.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.