Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije

Like Lika Festival održava se od 1.-8. kolovoza 2021. u Brinju, Karlobagu, Gornjem Kosinju, Smoljancu i Gospiću, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene. Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode, kulturne baštine i glazbe otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae, koja je u festivalskoj sezoni realizirala već tri festivala (15. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, 7. Zrin Festival i Festival drvenih kapela) – u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću, pokrenula je ovaj novi festival suvremene i ozbiljne glazbe.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika Festivala kreće s mjesta kroz koje prolazi 45. paralela sjeverne zemljopisne širine – iz Brinja, smještenog između obronaka dvije kršne planine Velebita i Male Kapele. Glazbom sjajnog ansambla Acoustic Project 01. 08. otkrijte srednjovjekovni plemićki grad Sokolac, središte moćnih hrvatskih knezova Krčkih u Lici, podno kojega se u davna vremena razvilo naselje Brinje. Po svojoj reprezentativnoj gradnji te posjetima kraljeva i drugih istaknutih ličnosti, Sokolac je vrijedno povijesno i spomeničko dobro hrvatske kulturne baštine.

Sa sjevera Like festival vas vodi na uski obalni pojas uz jadransko more, s plažama kakve samo planinski obronci mogu stvoriti. U Karlobagu Like Lika Festival uglazbljuje prelijepi Mediteranski vrt „Kava“ smještenom u srednjovjekovnoj Fortici s koje se prostire pogled na velebni Velebit i na sinje more. Vrt je ujedno i umjetnički atelier Mihić u kojemu možete uživati u izloženim mozaicima i labirintu ljubavi u kojem uska staza vodi kroz nasade lavande, timijana, vriska, tekome, šimšira, majčine dušice, smilja, origana, majčine dušice, kadulje, lovora koje su rezultat jedinstvene povezanosti planine i mora, soli i vjetra. Za ponedjeljak, 02. 08. najavljen je na koncert sjajnog glazbenika Filipa Merčepa koji će ovaj prelijepi vrt ispuniti zvucima udaraljki – tople marimbe, zaigranog vibrafona, rasplesanog malog bubnja i to sve začiniti sa malo elektronike…

S mora odlazimo u srce Like, u netaknutu prirodu Gornjeg Kosinja, drevnog sijela kosinjskih knezova i važnog crkvenog i kulturnog sjedišta koje se spominje još od 11. stoljeća. U crkvi sv. Antuna Padovanskog u okviru Like Lika festivala, u utorak 03.08. u 20 sati nastupit će Trio Seraphim koji čine naši sjajni glazbenici – Monika Cerovčec, sopran; Vedran Kocelj, truba i Pavao Mašić, orgulje. U kosinjskoj crkvi nalaze se ispravne povijesne orgulje češkog graditelja Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća koje su ovim povodom uređene i ugođene.

S programom Like Lika festivala nastavlja u subotu 07. 08. u 20 sati, u drvenoj kapeli sv. Ivana Krstitelja u prelijepom selu Smoljancu na ljekovitoj rijeci Korani. Smoljanac je teško stradao već početkom Domovinskog rata kada je potpuno opljačkan, spaljen i uništen. U napadu na selo zapaljena je i stara drvena kapela iz 1710. godine, koja je u slunjsko-plitvičkom kraju bila pravi biser tradicionalne arhitekture. Na njenim temeljima 2008. godine  izgrađena je nova drvena kapela u kojoj će nastupiti barokni ansambl Early Delight kojega čine Anabela Barić, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Stjepan Nodilo, blok flauta i oboa te Izidor Erazem Grafenauer, lutnja i teorba.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika festivala zaključit će nastupi Margarete Klobučar, sopran; Diane Grubišić Ćiković, harfa i Alena Kopunović Legetin, orgulje. i to 08. 08. u Gospiću, u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije iz XVIII. stoljeća.

Svi koncerti prenose se uživo putem festivalske web stranice www.like-lika.com i YouTube kanala Like Lika Festival. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Pridržavamo se svih aktualnih epidemioloških mjera. Lika je destinacija koju želite doživjeti, posjetiti, istražiti slušati i disati punim plućima.

Izvor: Like Lika Festival

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.