Lipanj u Pleternici bogat raznovrsnim događanjima: “Tamo vas sve čeka!”

Pleternica, mali gradić u srcu Slavonije s ponosom čuva tradiciju lipnja, mjeseca kada pokazuje svoje umijeće u kulturi, kuhanju, glazbi, sportu te brojnim drugim zanimljivim sadržajima za posjetitelje svih dobnih skupina i preferencija.

pleternica lipanj

Glazba je zvonka radost kažu uvijek glazbenici, ali glazba u interpretaciji djece i to ona tradicionalna slavonska ima posebnu notu vidljivu odmah po dolasku na jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj, prigodnog naziva, Cvjetići glazbe. Nekako je i prigodno da je to prva manifestacija kojom se Pleternica ponosi.

Održava se 11. i 12. lipnja i to prvu večer kroz interpretaciju poznatih tamburaških skladbi, dok je druga večer rezervirana za autorske skladbe, a tek tada, tu drugu večer, kada vidite djecu koja pjevaju svoje pjesme doživite ljubav prema Slavoniji u svojoj punoj širini.

U Slavoniji je jedna stvar uvijek sigurna, a to je vrhunska i bogata, kako oni kažu trpeza (stol op.a.) i to u prenesenom značenju jer ta “trpeza” nikada nije prazna već upravo suprotno, bogata hranom. Tako će biti i 18. lipnja na pleterničkoj fišijadi. Manifestacija je to koja okupi preko 60 vrsnih znalaca, koji stručnom žiriju svake godine zadaju slatku glavobolju. Naravno uz stotine litara skuhanog fiš paprikaša uvijek se može pojesti i vrhunski šaran u rašljama.

Kako bolje potrošiti kalorije nego plesom, a ako još znamo da se radi o folkloru, onda je jasno kako se u Pleternici bez problema može jesti na fišijadi jer vas ondje odmah dan nakon ukusne ribe, odnosno u nedjelju 19. lipnja očekuje tradicionalna Međunarodna smotra folklora. Tako da možete i zaplesati, a ako ste više promatrač za audio vizualni dojam nego plesač, za to će se pobrinuti petnaestak kulturno-umjetničkih društava iz cijele Slavonije i šire.

I za kraj sport, ali kakav i to je “po šokački” kako tamo kažu, samo eto, malo modernizirano tvrde. Pretpostavljam da ste vidjeli šokačka kola, onako ukrašena puna inata i ponosa, e ovo je nešto slično, samo se ne vozi polako i nisu kola nego fijakeri, kažu nam. Radi se o Međunarodnom konjičkom turniru i prvenstvu Hrvatske u vožnji jednoprega, dvoprega i četveroprega i to na svjetskom nivou jer tamošnji domaćin već godinama ima rang turnira na kojem se vozači iz Italije, Austrije, Rumunjske, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Amerike, Lihtenštajna i brojnih drugih zemalja dolaze natjecati kako bi ostvarili plasman na svjetsko prvenstvo.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.