Ljeto na Cresu u znaku glazbe: klape, jazz, solisti, regate pa i karneval

Uz prekrasne plaže, atraktivne povijesne gradiće, bogatu ponudu aktivnosti na otvorenom i vrhunsku gastronomiju Cres ovog ljeta nudi i puno odlične zabave. Otok će kroz ciklus klapskih i jazz koncerata povezati puno vrhunske glazbe stvarajući poseban doživljaj kod gostiju.

Cresom će ovog ljeta vlada glazba koja će putovati cijelim otokom, a već 4. srpnja kreću Klapske večeri otoka Cresa u izvedbi klape Burin i klape Teha, koje će se održavati u Cresu, Belom, Martinšćici i Valunu stvarajući na taj način poseban doživljaj kod posjetitelja. Otokom će na isti način s početkom 13. srpnja proputovati i Cres Summer Jazz Quartet kroz ciklus koncerata Creske jazz večeri. Uz vrhunski glazbeni doživljaj posjetiteljima će ciklusi klapskih i jazz koncerata pružiti i priliku za dodatno upoznavanje creskih povijesnih gradića.

Prigodni glazbeni programi tijekom srpnja i kolovoza održat će se u Valunu u sklopu projekta “Valun Summer Nights” i Belom u sklopu “Dana Tramuntane”, dok će Martinšćica i okolna mjesta ugostiti Aninu (proslava sv. Ane), lignjadu, glazbene večeri komorne glazbe, ribarsku feštu i regatu tradicijskih barki na jedra.

Tijekom ljetnih mjeseci svi posjetitelji mogu uživati u bogatoj ponudi Creske butege, sajma autohtonih i lokalnih proizvoda. Creska butega iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja koji iz Cresa svojim kućama žele ponijeti originalne, ručno rađene suvenire.

Nakon uspješnog Festivala meha, Orlec će u subotu, 9. srpnja ugostiti 14. izložbu creske ovce uz atraktivan program u kojem će posjetitelji moći naučiti više o autohtonoj creskoj ovci i tehnikama šišanja ovaca te se zabaviti uz kulturno – zabavni program.

Početak srpnja donosi i otvorenje zanimljive mirisne izložbe u organizaciji udruge Ruta pod nazivom Mirisna izložba Vile Lavandine. Tijekom ljetnih mjeseci u Cresu će se održavati i besplatne vođene ture na engleskom jeziku pod nazivom Cres city tour for everyone, a Arti bar ugostit će međunarodni glazbeni festival.

Nakon vrlo zanimljive izložbe „Relikvije i relikvijari otoka Cresa i Lošinja“, Creski muzej će od 8. srpnja predstaviti atraktivnu izložbu “Antičke skulpture” iz zbirke dr. Damira Kovača. Od 13. do 21. srpnja održat će se popularni Teatar na Pjaceti koji će i ove godine na pitoresknom creskom trgu ugostiti brojne predstave, prvenstveno namijenjene najmlađima.

Lubeničke glazbene večeri

Posebna atrakcija ljeta na Cresu su i nadaleko popularne, ove godine 33. po redu, Lubeničke glazbene večeri koje započinju u petak, 15.07. svečanim otvorenjem uz nastup Zagrebačkih solista. Ciklus koncerata se nastavlja 22. srpnja nastupom pijanista Lovre Pogorelića,  29. srpnja nastupit će Martina Gojčeta Silić, mezzosopran i István Römer, gitara, a 12. kolovoza Viktoria Kulykovska na gitari. Lubeničke glazbene večeri zatvorit će 19. kolovoza Eva Mach na violini i Petra Gilming na klaviru.

Creski ljetni karneval održat će se u subotu, 16. srpnja 2022. godine s početkom u 20:00 h, kada će gradom Cresom prošetati karnevalisti i pokazati svoje kreativne maske, a za zabavu koja će trajati do dugo u noć zadužen je popularni Fortunal band.

U nedjelju, 17. srpnja u sklopu projekta RokOtok Cres će posjetiti Domagoj Jakopović Ribafish koji će u  cresku luku uplivati u 18:00 h nakon čega će uslijediti druženje s djecom i građanima.

Creski semenj

Središnje događanje ljeta i ove je godine popularna manifestacija “Creski semenj”, koji se prvi put spominje još u 16. stoljeću, a koja će se održati od 5. – 8. kolovoza. Novost je da će se sajamski dio održati na Šetalištu 20. travnja uz bogati glazbeni i popratni program, a uz proizvođače creskih autohtonih proizvoda okupljenih pod nazivom Creska butega, posjetiteljima će se predstaviti i brojni proizvođači autohtonih proizvoda iz regije.

Na glavnom gradskom trgu, na centralnoj pozornici, posjetitelje će u petak 5. kolovoz, zabavljati popularni Šajeta, u subotu 6. kolovoza sve okupljene rasplesat će FunBox Band, a nedjelja 7. kolovoza donosi tradicionalnu tombolu i nastupe klapa Teha i Burin. U sklopu manifestacije “Creski semenj” održat će se brojni turniri i natjecanja. Posebno iznenađenje uslijedit će u ponedjeljak 8. kolovoza kada u Cres stižu Tomislav Bralić i klapa Intrade, koji će sve Cresane i njihove goste zabaviti najljepšim klapskim pjesmama.

Kolovoz na Cres dovodi i atraktivno događanja naziva Napokon cirkus u sklopu kojeg će se posebno zabaviti najmlađi, ali u kojem će uživati sve generacije. Krajem kolovoza, u subotu 27. kolovoza održat će se Plivački maraton Valun – Cres/Memorijal Florio Burburan, koji će okupiti brojne plivače na ovoj vrlo atraktivnoj ruti, a sve u spomen na vrhunskog creskog plivača Floria Burburana, rodom iz Dragozetića. Plivački maraton pratiti će i bogati zabavni program.

Naslovna fotografija: Walter Salković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.