Lošinj vas zove na proslavu Dana dupina

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora osnovan je s ciljem provedbe znanstvenih istraživanja, aktivnosti zaštite morskog okoliša kao i edukacije javnosti s naglaskom na Jadransko more i širu mediteransku regiju. Ta tri programa – istraživanje, edukacija i zaštita – pružaju okvir za provedbu raznovrsnih projekata koji za cilj imaju unaprjeđenje saznanja o važnim vrstama i morskom okolišu kojeg te vrste nastanjuju, kao i uključivanje javnosti u njihovu zaštitu.

Istraživački rad Plavoga svijeta usmjeren je na velike morske kralješnjake budući da je njihova uloga u ekosustavu od neprocjenjive važnosti, a edukacijski program je jedan od osnovnih alata kojima se dijele točne i znanstveno utemeljene informacije o stanju morskog okoliša, ugroženim vrstama i povezanim aktivnostima zaštite mora.

Počeci edukacijskih aktivnosti vežu se uz organizaciju prvog Dana dupina u Velom Lošinju još u kolovozu 1993., a tijekom godina se program razvijao i prilagođavao raznim dobnim i interesnim skupinama. Znanje stečeno istraživanjem Plavi svijet prenosi specijaliziranim i posebno prilagođenim edukativnim aktivnostima.

Ove godine Lošinjski edukacijski centar o moru organizira 30. po redu Dan dupina koji će se održati 1. i 2. srpnja. Bogati program počinje u petak u 10:30 sati u Institutu Plavi svijet, gdje će tijekom dana biti predstavljen Jadranski projekt dupin, te koncept virtualne stvarnosti Dupini i podvodna buka uz VR naočale.

Istoga dana od 19:30 u parku iza crkve St. Antuna opata u Velom Lošinju održat će se likovna radionica za djecu na kojoj će se prigodnim motivima oslikavati pločnik i platnene torbe, a organizirana je i Potraga za skrivenim blagom za mlade uzraste.

Na istom će se mjestu održati i prezentacija projekata Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju, LIFE Delfi – aplikacija Marine Ranger, izložba oslikanih torbi Čisti otok, čisto more i School as living labSALL.

Detaljan program Dana dupina možete pogledati na Facebook stranici Instituta Plavi svijet.

Institut Plavi svijet 2003. je godine otvorio edukacijski centar o moru u središtu Velog Lošinja kao prvi centar posvećen edukaciji o morskom okolišu na jadranskoj obali. U centru se održavaju trajne i povremene izložbe, kao i interaktivne prezentacije. Osim toga, u centru se organiziraju radionice i predavanja za stručnjake i posjetioce. Centar predstavlja jezgru za komunikaciju i interakciju s javnosti, a otvoren je tijekom cijele godine.

Foto: Institut Plavi svijet

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.