Prekrasne i tajanstvene Lubeničke glazbene večeri po 34. puta mame na Cres

Podizanjem festivalske zastave uz prigodan program i operetu Grofica Marica u petak, 14. srpnja u 21:00 sat započet će 34. Lubeničke glazbene večeri koje će svakog petka do 18. kolovoza ponuditi nastupe vrhunskih glazbenika u bajkovitim Lubenicama.

Pitoreskne Lubenice same su po sebi prekrasne i tajanstvene na neki način, a ovo 4.000 godina staro kameno naselje ostavlja bez daha svakoga tko ga posjeti. Dodatan motiv dolaska već su 34. godine za redom nadaleko poznate Lubeničke glazbene večeri koje kroz srpanj i kolovoz svakog petka posjetiteljima nude prave glazbene poslastice.

Svečano otvorenje Lubeničkih glazbenih večeri održat će se u petak, 14. srpnja 2023. s početkom u 21:00 sat, a obilježit će ga podizanje festivalske zastave uz prigodan program i izvedba operete Grofica Marica. Festivalsku zastavu tradicionalno će, u ime organizatora, podignuti gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

Nakon podizanja zastave svečano će otvorenje uveličati izvedba operete Grofica Marica u koprodukciji HNK Varaždin i Opere bb Zagreb uz dirigenta Igora Vlajnića i režisera Dejana Jakovljevića. Popularna opereta mađarskog skladatelja Emmericha Kàlmàna, u izvorniku naziva Gräfin Mariza, opereta je u tri čina koja je praizvedena u Beču 28. veljače 1924., a u centru radnje je samostalna, bogata, lijepa i duhovita grofica koja se poželi riješiti brojnih udvarača koji jure za njom zbog njezinog novca, i jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika kako bi je pustili da u miru očekuje pravu ljubav. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira, a kako je ova zanimljiva priča završila saznat će posjetitelji ovog petka u Lubenicama. U opereti nastupaju Lidija Horvat Dunjko, Nenad Tudaković, Ronald Braus, Matic Zakonjšek, Irma Dragičević, Dorijan Stipćić, Beti Lučić, Marinko Leš, Zvonimir Ivanović, Blanka Tkalčić uz pratnju komornog orkestra.

U petak, 21. srpnja nastupit će gitaristički trio „Evocacion“. Trio Evocación osnovali su 2016. godine nagrađivani mladi hrvatski gitaristi Lovro Peretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupaju diljem Hrvatske i u inozemstvu posebno ističući promoviranje španjolskog gitarskog repertoara u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj.

Lubenice će 28. srpnja ugostiti koncert mezzosopranistice Helene Lucić Šego uz pratnju Tajane Vukelić Peić na harfi. Helena Lucić Šego diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,  a pohađala je majstorske tečajeve za francusku operu u Beču i za Mozartovu opernu glazbu. Tajana Vukelić Peić diplomirala je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, surađuje s vodećim orkestrima u Hrvatskoj, a održala je brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Petak, 11. kolovoza donosi nastup Terezija Cukrov na klaviru. Terezija Cukrov porečka je pijanistica koju je prestižni New York Times ocijenio glazbenicom impresivne snage i samopouzdanja. Ova u svijetu prepoznata pijanistica u svom radu teži iskoracima, među kojima se ističe sudjelovanje u projektu za preparirani klavir u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku te predstavljanje recitalom na toy pianu na Muzičkom biennaleu Zagreb.

U petak, 18. kolovoza ovogodišnje Lubeničke glazbene večeri zatvorit će koncert Shiva Beyond Sound Trio. Shiva Beyond Sound je novi projekt na hrvatskoj glazbenoj sceni. Violinistički duo čine dva virtuozna akademska glazbenika, Sho Akamatsu i Ivana Duvnjak Akamatsu, koji će nastupiti uz pratnju Igora Tatarevića na klaviru. Istraživanjem zvučnih mogućnosti svojih instrumenta, koncert će uključiti klasičnu literaturu te aranžmane za dvije violine koje za Shivu ekskluzivno piše dirigent i skladatelj Igor Tatarević. Cilj projekta je približiti kristalni zvuk tradicionalnog klasičnog instrumenta široj publici putem obrada evergreena i klasika filmske glazbe

Svi koncerti započinju u 21:00 sat uz slobodan ulaz.

Ovo tradicionalno događanje, kojem je organizator Grad Cres, a održava se uz pokroviteljstvo  Predsjednika RH Zorana Milanovića, od 2010. godine vodi umjetnička ravnateljica Lidija Horvat-Dunjko, proslavljena hrvatska sopranistica, uz izvršnog ravnatelja Waltera Salkovića. Događanje podržavaju TZG Cresa, TZ Kvarnera, Ministarstvo kulture, Autotrans, Cresanka, Erste banka, Fil-Adria Turist, Orada Adriatic i drugi.

Naslovna fotofrafija: Walter Salković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.