Lukovo u Novskoj: Prava gospoda voze se replikama starinskih bicikala

Novskom su ovih dana hodale dame i gospoda u građanskim odorama s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a cijeli grad izgledao je kao da ste ušli i vremeplov. Ne, nije filmska kulisa nego je održana tradicionalna manifestacija Lukovo u Novskoj.

Četverodnevna manifestacija, Novsku je obukla u pravo jesensko ruho, a brojni sudionici i volonteri na najbolji su način prezentirali novljansku gostoljubivost i vedrinu. Na sajmu “Izvorno naše” mogle su se nabaviti najbolje rukotvorine i domaći proizvodi, Novljanski ćošak postao je pravi gastro kutak u kojem su posjetitelji mogli uživati u najboljem fišu i lovačkom gulašu te degustirati Novljanske delicije poput Novljanske palačinke, a Novljanski pčelari ponovno su pokazali da imaju najbolji med.

Društveni i kulturni život Novske značajno se mijenja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Iz nekoliko blatnjavih ulica i pretežito drvenih kuća, Novska polako počinje poprimati urbane obrise te iz ruralnog mjesta postaje gradić. Priča o počecima građanske Novske usko je vezana za obitelj Knopp koji se smatraju pokretačima društvenog i gospodarskog života u Novskoj, čijim djelovanjem Novska polako dobiva građanske obrise.

Željeznica je imala veliku ulogu u razvitku Novske, jer izgradnjom željezničke pruge od Siska 1888. godine, te Dugog Sela 1897. godine, Novska postaje značajno željezničko čvorište.

Tornado koji je pogodio Novsku 1892. godine također značajno mijenja sliku stanovništva, jer iz cijele tadašnje Austro – Ugarske, kako bi pomogli u saniranju štete, pristižu doseljenici koji trajno naseljavaju područje Grada te gospodarski snažno razvijaju cijeli kraj. Manifestacija Lukovo u Novskoj obilježava i oživljava upravo to razdoblje ključno za razvitak današnje Novske.

U duhu tog vremenskog razdoblja, gradom šeću dame i gospoda obučeni u rekonstrukcije građanske odjeće iz tog vremena, na gradskom trgu posjetitelji mogu uživati u žurfiksima u replici salona Hotela Knopp, a samo prava gospoda voze se na replikama starinskih bicikala.

Hotel Knopp nekad je bio centar novljanskog društvenog života, a dok ponovno ne zasja u punom sjaju, na Lukovu u Novskoj možemo uživati u kulisi salona Hotela Knopp. Dame i gospoda u salonu za vas će otplesati quadrillu, ako ste zainteresirani, naučit će i vas,  a u predahu između plesa i zabave uživaju u čajankama uz nezaobilazne komentare dnevnih događanja. Sve su gradske priče, događanja i gradski poslovi nekad prepričavani i dogovarani upravo u Hotelu Knopp tako da smo sigurni da za vas imamo samo najbolje informacije.

Kako bi zadivili dame, gospoda u odijelima i frakovima pokazuju svoje vještine na starinskim biciklima, bitno različitim od onih koje danas vozimo, a u čijoj vožnji se tijekom manifestacije i vi možete okušati, naravno ako smatrate da ste dovoljno vješti za ovu zabavnu vožnju.

Lukovo u Novskoj kroz kulise i kostime donosi upravo duh vremena koje je za razvitak Novske najvažnije, začetke građanske Novske, način života, priče i događaje s prijelaza s 19. na 20. stoljeće.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.