Lynx Craft Distillery sa svojom zanimljivom ponudom, dio je uzleta goranskog turizma

Ljubav prema prirodi i stvaranju motivirala je dvoje mladih znanstvenika da život u Zagrebu djelomično zamjene životom i radom u Gorskom kotaru, i to u pitoresknom Lukovdolu, rodnom mjestu poznatog književnika Ivana Gorana Kovačića.

Maja i Marin tamo vode obiteljsku destileriju Lynx Craft Distillery i proizvode – osim prvog goranskog gina – vrhunske rakije i likere. Rezultat je to i kruna njihovog višegodišnjeg stručnog, ali i znanstvenog rada. Marin Mihaljević Žulj je naime, izvanredni profesor za jaka alkoholna pića, a Maja Žulj Mihaljević se godinama bavila proučavanjem hrvatskih autohtonih sorti.

Lynx Craft Distillery
Foto: Lynx Craft Distillery

Za biti poduzetnikom treba doza ludosti

Međutim, kako bi njihov projekt obiteljske destilerije i života na relaciji Zagreb-Lukovdol zaživio, Maja je zamijenila znanstvenu karijeru za onu – poduzetničku! Za to je trebala, priznaje, i mala doza ludosti pomiješana s hrabrosti jer nesigurnost samostalnog poslovanja nosi svoje rizike. Međutim, kad nešto voliš i u to vjeruješ, jednostavno se prepustiš životu i nadaš najboljem, navodi.

Gorski kotar za njih dvoje, kažu, pravi je mali raj, i neizmjerno se vesele što u njemu mogu stvarati svoju priču. Stoga ne čudi da je model i inspiracija za vizualni identitet Lynx Craft Distillery upravo moćni ris, zaštićena vrsta koja u Hrvatskoj živi isključivo u divljinama Gorskog kotara. Ta netaknutost prirode je, smatraju Maja i Marin, jedna od njihovih glavnih prednosti.

Lynx Craft Distillery
Foto: Lynx Craft Distillery

Vrhunska sirovina

Lynx alkoholna pića, kad god je to moguće, nastaju od vrhunskih lokalnih sirovina. Same sirovine ili uzgajaju na svom imanju – poput ruža, matičnjaka, mente ili pelina – ili beru u bližoj okolici, dok one egzotične kupuju. Također, koriste i izvorsku vodu koju prikupljaju na lokalnom, čistom planinskom izvoru.

Inspiraciju za gin, koji je danas izrazito popularno jako alkoholno piće kod oba spola, pronašli su u glavnoj začinskoj biljci gina a to je borovica, u narodu još znanoj kao brin ili brinja. Izrazito je ljekovita biljka, koja kao grm raste upravo po goranskim suhim livadama i postiže vrhunsku kvalitetu. Trenutno u Lynx paleti ginova imaju dva tipa – gin Color Changing Edition i gin London Dry Gin Edition.

Lynx Craft Distillery
Foto: Lynx Craft Distillery

Sve zanimljiviji turistima

Osim gina, prezentirali su, zasad, i Lynx Goransku Travaricu  u limitiranoj seriji. Naglasak je na iznimno kvalitetnoj bazi, a to je rakija dobivena od cijelog grožđa. U njoj zatim maceriraju goransko bilje koje raste u isključivo u njihovoj okolici. Također, za skorašnji prvi rođendan svojoj paleti proizvoda dodat će i vlastitu verziju pelinkovca koju mnogi već s nestrpljenjem očekuju.

Lynx Craft Distillery
Foto: Lynx Craft Distillery

U njihovoj destileriji moguća je također organizacija seminara koji objedinjuju predavanja i praktične demonstracije kako bi vam cijeli proces proizvodnje alkoholnih pića bio jasniji.

Na gin radionicama pak možete saznati kako se proizvodi omiljeno žensko piće, naučiti kombinirati mirise i okuse, a sve to u opuštenoj atmosferi i opojnim mirisima našeg Gin Gardena.

Ovaj mladi bračni par iznimno raduje što su ih otkrili i turisti koji rado dolaze u destileriju vidjeti što se to novog kuha u Lukovdolu. Na taj su način i oni, sa svojom zanimljivom ponudom, dio uzleta goranskog turizma.

Lynx Craft Distillery
Foto: Lynx Craft Distillery

Foto: Lynx Craft Distillery

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.